Radio SzczecinRadio Szczecin » Biznes
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Nieliczne warzywa i owoce są "odporne" na wysokie temperatury - przede wszystkim ogórki, arbuzy i cebula. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Nieliczne warzywa i owoce są "odporne" na wysokie temperatury - przede wszystkim ogórki, arbuzy i cebula. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Po kilka kilogramów owoców i warzyw dziennie wyrzucają właściciele szczecińskich warzywniaków. To z powodów upałów.
Koperek, szczypiorek czy maliny gorącego lata nie lubią i przy wysokich temperaturach szybko się psują. To powoduje codziennie straty - mówi właścicielka warzywniaka na Rynku "Pogodno".

- Pod dachem jest 40-41 stopni. Pomidory, brzoskwinie czy nektaryny, które leżą cały dzień, idą wieczorem albo na przecenę, albo do kosza. To co się sprzeda po obniżonych cenach wieczorem - to dobrze, a jak nie to rano jest do wyrzucenia -tłumaczy właścicielka warzywniaka.

Główny Inspektorat Sanitarny radzi, aby przed zakupem dokładnie obejrzeć owoce i warzywa. Dietetycy dodają, że tylko nieliczne z nich są "odporne" na wysokie temperatury - przede wszystkim ogórki, arbuzy i cebula.

Upały utrzymają się do poniedziałku.
Koperek, szczypiorek czy maliny gorącego lata nie lubią i przy wysokich temperaturach szybko się psują. To powoduje codziennie straty - mówi właścicielka warzywniaka na Rynku "Pogodno".

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty