Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin/Archiwum]
To nonszalancja i eksperymentowanie na historii - w ten sposób publicysta i historyk Piotr Semka komentuje sobotnie oddanie hołdu w setną rocznicę Bitwy Warszawskiej przez władze Szczecina.
Wiceprezydent Krzysztof Soska złożył kwiaty pod pomnikiem Braterstwa Broni Żołnierzy Polskich i Radzieckich, odsłoniętym w rocznicę rewolucji październikowej.

- W tym wypadku składanie kwiatów akurat w dniu setnej rocznicy Bitwy Warszawskiej pod pomnikiem armii sowieckiej, jest wyjątkowo nieczytelne. Setna rocznica zwycięstwa Polski nad bolszewikami zdarza się rzadko i warto byłoby ją wykorzystać do wyrażenia dumy z walki Polaków o swoją wolność - mówi Semka.

W rozmowie z Radiem Szczecin wiceprezydent Soska przekonywał, że składając kwiaty pod radzieckim pomnikiem, chciał "nadać nowy sens temu miejscu".

- To jest tak, jak się miesza nonszalancję z chęcią eksperymentowania na historii. Są obszary, które dla ludzi są bardzo ważne. Tutaj na eksperymenty nie ma miejsca. A jeśli już chce się wprowadzić coś nowego, to trzeba po pierwsze ludzi do tego przygotować, a po drugie dobrze to uzasadnić. W tym wypadku nie mieliśmy ani jednego ani drugiego - mówi Semka.

Radni PiS domagają od prezydenta Piotra Krzystka oficjalnych przeprosin za zachowanie wiceprezydenta Krzysztofa Soski.
To nonszalancja i eksperymentowanie na historii - w ten sposób publicysta i historyk Piotr Semka komentuje sobotnie oddanie hołdu w setną rocznicę Bitwy Warszawskiej przez władze Szczecina.
W rozmowie z Radiem Szczecin wiceprezydent Soska przekonywał, że składając kwiaty pod radzieckim pomnikiem, chciał "nadać nowy sens temu miejscu".

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty