Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
To już tradycja. W niedzielę mieszkańcy odwiedzają Szczeciński Bazar Smakoszy. Przy ul. Chmielewskiego na Pomorzach zatem tłoczno.
Dużym zainteresowaniem cieszą się wyroby z dziczyzny, oprócz mięsa z dzika, sarny czy jelenia jest też słonina z węgierskiej świni - mangalica.

- Słonina jest z mangalicy, to jest rodzaj świni, która żyje w górach na Węgrzech. Jak widać jest pokaźnej grubości. U nas, na naszych świnkach takiej słoniny się raczej nie uzyska przy tej formie tuczu, który się w tej chwili prowadzi. Z Węgier ściągamy słoninę, a przyprawiamy i wędzimy w naszym gospodarstwie - mówił właściciel stoiska z dziczyzną Zbigniew Dec z Karszyna z województwa lubuskiego.

Szczeciński Bazar Smakoszy w niedzielę odwiedzić można do godziny 15:00.
- Z Węgier ściągamy słoninę, a przyprawiamy i wędzimy w naszym gospodarstwie - mówił właściciel stoiska z dziczyzną Zbigniew Dec z Karszyna z województwa lubuskiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty