Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów, które wierni przynoszą w udekorowanych koszykach. Znajdziemy w nich m.in. chleb, mięso, sól i jajka.
Zwyczaj święcenia pokarmów jest bardzo stary - mówi ks. Grzegorz Adamski.

- Na przełomie starożytności i średniowiecza najbardziej symbolicznym pokarmem był baranek symbolizujący Chrystusa, jako ofiary złożonej za grzechy świata - ks. Adamski.

Potem skład pokarmów się zmieniał - dodaje ks. Adamski.

- Obecnie najbardziej dominuje jajko - symbol nowego życia. Baranek jest obecnie w innej formie, z cukru, z masła lub z czekolady. Wśród pokarmów jest też sól, będąca symbolem ochrony przed zepsuciem duchowym jakim jest grzech - dodaje ks. Adamski.

W zwyczaju jest też odwiedzanie różnych kościołów, w których znajdują się Groby Pańskie.
Zwyczaj święcenia pokarmów jest bardzo stary - mówi ks. Grzegorz Adamski.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty