Barszcz i kiełbasa biała, szynki, karkówki, sałatki różnego rodzaju. Mazurki, serniki, a przede wszystkim: baba wielkanocna - te potrawy zagoszczą na świątecznym stole. Wielu z nas jeszcze przygotowuje dania na jutrzejsze śniadanie Wielkanocne.
- Ze zbóż własnych robimy barszcz, żur na rozczyn, mąka żytnia, dodajemy trochę chleba... To musi trochę postać, zalewamy przegotowaną wodą i wtedy jest żurek. Sałatka: robimy ze swoich warzyw, są bez nawozów. Ze świń robimy swoją kiełbaskę. Wiele osób kupuje mięso, sami robią - zaznacza Ewa Głowacka z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.
W czym tkwi sekret udanej, wilgotnej i puszystej babki?! - W cieście! - dodaje gospodyni.
- Jeżeli drożdżowa, to na pewno dobre wyrobienie ciasta. I odpowiednia ilość jajek. Ale przede wszystkim trzeba dobrze "wypracować" to ciasto - dodaje.
Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarzu liturgicznym dla chrześcijan. Obchodzone jest na pamiątkę męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
- Ze zbóż własnych robimy barszcz, żur na rozczyn, mąka żytnia, dodajemy trochę chleba... To musi trochę postać, zalewamy przegotowaną wodą i wtedy jest żurek. Sałatka: robimy ze swoich warzyw, są bez nawozów. Ze świń robimy swoją kiełbaskę. Wiele osób kupuje mięso, sami robią - zaznacza Ewa Głowacka z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.