Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Są słodkie, orzeźwiające i lekko kwaskowe, pomagają zwalczać choroby nowotworowe. Chodzi o lody z mleka klaczy, które stworzyły badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
Szczecińskie uczone od lat badają właściwości pokarmu. Jak mówi dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności, jest ono znacznie zdrowsze od mleka krowiego.

- Mleko to zawiera dużo związków bioaktywnych, które mają charakter antymikrobiologiczny, tak więc pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Zawiera dużo witaminy C i D, są produktem prozdrowotnym - mówi dr inż. Szkolnicka.

To produkt niszowy, który zdobywa coraz większą popularność wśród poszukujących alternatywnych źródeł mleka - tłumaczy dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT.

- W Polsce nie mamy tradycji udoju klaczy. Ona jest bardzo płochliwa i żeby pozyskać od niej mleko, klacz musi mieć zaufanie do człowieka z którym współpracuje. Po drugie musi widzieć źrebię, żeby wydzielanie mleka było możliwe - mówi dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT.

Produkty z mleka klaczy cieszą się dużym uznaniem w krajach Azji Południowo-Wschodniej.

Naukowcy opublikowali swoje dane i liczą na podjęcie współpracy z przemysłem.
Jak mówi dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Katedry Toksykologii i Technologi Mleczarskiej, jest ono znacznie zdrowsze od mleka krowiego.
To produkt niszowy, który zdobywa coraz większą popularność wśród poszukujących alternatywnych źródeł mleka - tłumaczy profesor Izabela Dmytrów z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin] dr inżynier w Katedrze Toksykologii i Technologi Mleczarskiej i przechowalnictwa Żywności Katarzyna Szkolnicka.
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin] dr inżynier w Katedrze Toksykologii i Technologi Mleczarskiej i przechowalnictwa Żywności Katarzyna Szkolnicka.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty