"O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach" to tytuł wystawy, która została otwarta w czwartek wieczorem w Galerii Gotyckiej Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
- Na ekspozycji wykwintnych naczyń z XVII-XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce znajduje się blisko 600 eksponatów - mówi kuratorka wystawy Magdalena Silwanowicz z Muzeum Narodowego w Kielcach. - Kufle tzw. gdańskie, które rzeczywiście były największymi majstersztykami rzemiosła artystycznego wykonywane przez gdańskich złotników, ale nie tylko przez gdańskich. Takich kufli zobaczymy tu sześć, z różnych muzeów. Jest też srebrna waza do parówek; flety, czyli wielkie podłużne kielichy do toastów. Ucztowanie staropolskie było tożsame z piciem wielkich ilości różnych alkoholi i wznoszeniem toastów.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-08-29_156708337110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-29_159868574110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-28_159862515910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-27_159854759510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-26_159843693710.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-06-20_149794902710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-25_159834392010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-24_159826788310.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-23_159816952610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-08-22_159811012410.jpg)