Święta już za nami a przed nami przegląd lodówek i ocena – co jeszcze nadaje się do zjedzenia, a co trzeba wyrzucić. Polacy co roku marnują ok. 9 milionów ton żywności, co stawia nas na niechlubnym 5. miejscu w całej UE. W naszych gospodarstwach domowych wyrzuca się 2 miliony ton żywności, to w przeliczeniu ok. 52 kg na głowę przeciętnego Polaka. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce.
Europejczycy marnują 88 mln ton jedzenia rocznie, to ok. 173 kg na osobę. Doraźnym rozwiązaniem tego problemu jest idea "foodsharingu", czyli dzielenia się z potrzebującymi żywnością. Polega na łączeniu osób, którym zostało po świętach jedzenie z tymi, którzy na co dzień chodzą głodni. Tzw. jadłodzielnie działają już w wielu miastach – m.in. w Szczecinie w Toruniu, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Warszawie.
Europejczycy marnują 88 mln ton jedzenia rocznie, to ok. 173 kg na osobę. Doraźnym rozwiązaniem tego problemu jest idea "foodsharingu", czyli dzielenia się z potrzebującymi żywnością. Polega na łączeniu osób, którym zostało po świętach jedzenie z tymi, którzy na co dzień chodzą głodni. Tzw. jadłodzielnie działają już w wielu miastach – m.in. w Szczecinie w Toruniu, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Warszawie.