1. Niedoczynność? Nie musi oznaczać tycia
Choć wiele osób z niedoczynnością tarczycy rzeczywiście zmaga się z niechcianymi kilogramami, to dzięki prawidłowemu leczeniu farmakologicznemu tempo metabolizmu wraca do normy. Nie oznacza to tym samym konieczności stosowania deficytu kalorycznego przez cały czas.
Najczęściej więc nadprogramowe kilogramy to rezultat nieświadomości, że mamy niedoczynność tarczycy. Jeśli więc chcemy je zgubić, warto czasowo wprowadzić deficyt i stopniowo zrzucać niechciane kilogramy.
Odpowiednie dobranie deficytu kalorycznego jest szczególnie istotne. Jeśli będzie zbyt duży, to przede wszystkim wytrzymanie na diecie może okazać się bardzo trudne, a my narazimy się na napady głodu i niedobory istotnych składników odżywczych. Dlatego temat ten warto omówić z dietetykiem, który dobrze dopasuje deficyt kaloryczny.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o przyczynach i objawach, a także optymalnej diecie przy niedoczynności tarczycy, sprawdź: https://centrumrespo.pl/dietetyka-kliniczna/dietoterapia-chorob-tarczycy/
2. Pamiętaj o białku!
Białko powinno stanowić 10-15 procent wartości energetycznej na takiej diecie. Dlaczego jest to tak ważne? Warto pamiętać, że jest ono źródłem tyrozyny, przy którego udziale powstaje tyroksyna.
Jakie są najlepsze źródła białka w diecie na niedoczynność tarczycy?
- Chude mięsa, w tym kurczak i indyk,
- niskotłuszczowe mleko i produkty mlecze (o ile są one dobrze tolerowane),
- ryby (ich jedzenie zaleca się nawet 3-4 razy w tygodniu).
3. Dostarczaj tłuszcz z roślinnych źródeł
Kolejny istotny makroskładnik to tłuszcze, które w takiej diecie powinny stanowić 20-35 procent kaloryczności codziennego jadłospisu. Kluczowe jest zwłaszcza dostarczanie kwasów tłuszczowych omega-3, które mają potencjał przeciwzapalny, a także chronią komórki tarczycy. Poza rybami warto więc włączyć do diety nasiona, orzechy oraz oliwę z oliwek.
4. Wybieraj węglowodany złożone
Baza diety to oczywiście węglowodany, które powinny stanowić 50-70 procent kaloryczności diety. Istotna jest jednak przewaga węglowodanów złożonych mających dużo błonnika. Chodzi tutaj przede wszystkim o produkty pełnoziarniste, które mają niższy indeks glikemiczny, aniżeli z oczyszczonej mąki. Poza tym zawierają zdecydowanie więcej witamin oraz składników mineralnych, które są tak istotne dla zachowania zdrowia organizmu.
5. Pamiętaj o błonniku!
Wiele osób z niedoczynnością tarczycy uskarża się na zaparcia. Błonnik jest niezwykle istotnym sposobem, aby sobie z nimi radzić. Dlatego dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w warzywa i owoce, orzechy i pestki oraz produkty pełnoziarniste.
Ile spożywać go dziennie? Zaleca się około 25-30 gramów błonnika w ciągu dnia.
6. Jedz ryby i owoce morza
Choć o rybach oraz owocach morza wspominaliśmy już w sekcji mówiącej o białku, to punkt ten jest na tyle istotny, że warto nadmienić o nim raz jeszcze.
Dlaczego ryby oraz owoce morza powinny znaleźć się w diecie na niedoczynność tarczycy? Chodzi tutaj nie tylko o białko oraz kwasy omega-3, ale także o jod. To właśnie niedobór jodu może prowadzić do niedoczynności tarczycy, dlatego ryby powinny stanowić stały element jadłospisu. Oczywiście kluczowa jest wysoka jakość takich produktów, jeśli więc jest to możliwe, warto wybierać ryby ekologiczne i ze zrównoważonych hodowli.
7. Unikaj słodyczy, fast-foodów i produktów przetworzonych
Pełne barwników, konserwantów i tłuszczów trans. Właśnie takie są składy większości słodyczy, fast-foodów oraz produktów wysoko przetworzonych, które najlepiej ograniczyć do minimum przy niedoczynności tarczycy. Dodatkowo dostarczają sporo pustych kalorii.
Jeśli więc Twoim problemem są niechciane kilogramy, to zdecydowanie warto ich unikać i wybierać zdrowsze, najlepiej samodzielnie przygotowane słodkości i dania „przypominające” fast-foody, jeśli czujemy, że w danym momencie mamy na nie ochotę.
8. Jedz regularnie
Poleca się - nie tylko w diecie na niedoczynność tarczycy - aby jeść mniejsze posiłki, ale częściej. Dlatego dietetycy rekomendują od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia, najlepiej spożywanych co 3 lub 4 godziny. Ważne jest także to, aby nie jeść tuż przed snem. Zdrowy czas na ostatni, lekki posiłek, to 2 godziny przed pójściem spać.
9. Nie wykluczaj nabiału, jeśli nie musisz
Wiele osób z niedoczynnością tarczycy decyduje się na to, aby z góry wykluczyć różnego rodzaju duże grupy produktów. Nie zawsze jest to jednak dobry wybór. Podobnie jest w przypadku nabiału. Jeśli nie mamy problemów z jego trawieniem, to może być on składnikiem naszej diety, gdyż dostarcza białka, wapnia, a także wielu innych, istotnych dla zdrowia składników odżywczych.
10. Skorzystaj ze wsparcia dietetyka
Przy niedoczynności tarczycy dieta powinna obfitować m.in. w źródła jodu, cynku, żelaza, selenu i kwasów omega-3. Dostarczenie ich wszystkich w jadłospisie może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla osób, których dieta wcześniej odbiegała od optymalnej, a także tych, które chcą zgubić niechciane kilogramy.
Również z tego powodu ważne jest, aby skorzystać ze wsparcia dietetyka, który pomoże w ustaleniu jadłospisu lub zarekomendowaniu modyfikacji w diecie.
Eksperckie wsparcie w pełni online, z użyciem wygodnej aplikacji i z czatem z dietetykiem oferuje Centrum Respo. Nie musisz wychodzić z domu, aby się skonsultować. Możesz także wymieniać posiłki, jeśli konkretne propozycje po prostu Ci nie odpowiadają. Zyskujesz więc wygodę, ale i gwarancję, że Twoja dieta przy niedoczynności tarczycy jest dobrze dopasowana i pozwala osiągać założone cele. Niezależnie od tego, czy jest to utrata niechcianych kilogramów, zmiana nawyków, czy po prostu lepsza kontrola zaburzenia, jakim jest np. niedoczynność tarczycy.
Podsumowanie
Dieta przy niedoczynności tarczycy nie musi oznaczać tysiąca wykluczeń i dań bez smaku. Wręcz przeciwnie! Możesz jeść smacznie oraz sycąco i jednocześnie dbać o swoją linię. Pamiętaj jednak, że dieta to tylko jeden z elementów w drodze do lepszego zdrowia i samopoczucia. W przypadku niedoczynności tarczycy kluczowe znaczenie ma bowiem farmakoterapia prowadzona pod kontrolą lekarza.