Dziś ósmy Światowy Dzień Pizzy, jednego z najważniejszych symboli włoskiej kuchni. We Włoszech ten dzień celebrowany jest od ponad pół wieku.
Święto obchodzone jest 17 stycznia - w dniu patrona piekarzy pizzy świętego Antoniego Opata. Legenda mówi, że święty wdarł się do piekieł, porwał ogień i dał go ludziom. Jeszcze sto lat temu w tym dniu piekarze mieli wolne. Dziś w związku ze świętem pizza promowana jest w 40 tysiącach pizzerii we Włoszech, a także za granicą.
W 2017 roku UNESCO umieściło neapolitańską pizzę z pomidorami, serem mozzarella, oliwkami i oregano na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Pizza musi być pieczona w piecu opalanym drewnem.
We Włoszech dziennie sprzedawanych jest osiem milionów pizzy różnego rodzaju. Obroty w skali roku szacuje się na 30 miliardów euro.
W 2017 roku UNESCO umieściło neapolitańską pizzę z pomidorami, serem mozzarella, oliwkami i oregano na liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Pizza musi być pieczona w piecu opalanym drewnem.
We Włoszech dziennie sprzedawanych jest osiem milionów pizzy różnego rodzaju. Obroty w skali roku szacuje się na 30 miliardów euro.
Edycja tekstu: Kacper Narodzonek