To będzie kulinarna rewolucja w kosmosie. Polskie pierogi polecą na Międzynarodową Stację Kosmiczną razem z astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim.
Pierogi przeszły już weryfikację przeprowadzoną przez NASA, a proces ich przygotowania wsparła Europejska Agencja Kosmiczna. Wybór padł na pierogi z kapustą i grzybami.
- Żeby astronauci mogli dokonać pierwszej degustacji polskich specjałów w kosmosie, danie musi być liofilizowane - tłumaczy Laura Godek, która odpowiadała za przygotowanie „kosmicznych pierogów”. - Nikt chyba do tej pory pierogów nie liofilizował, a tym bardziej nie wysłał ich w kosmos. Liofilizacja to taki proces, który pozwala na całkowite wysuszenie żywności.
- Na orbicie astronauci będą musieli zalać pierogi ciepłą wodą - dodaje Laura Godek. - Zrobiliśmy recepturę na pierogi w rosole. W paczce widać grzybki, proszek, który jest właśnie naszym bulionem. Paczka ma taki specjalny adapter. Właśnie przez niego woda jest wtłaczana na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Misja z udziałem polskiego astronauty wystartuje najwcześniej na początku kwietnia.
Edycja tekstu: Piotr Kołodziejski
- Żeby astronauci mogli dokonać pierwszej degustacji polskich specjałów w kosmosie, danie musi być liofilizowane - tłumaczy Laura Godek, która odpowiadała za przygotowanie „kosmicznych pierogów”. - Nikt chyba do tej pory pierogów nie liofilizował, a tym bardziej nie wysłał ich w kosmos. Liofilizacja to taki proces, który pozwala na całkowite wysuszenie żywności.
- Na orbicie astronauci będą musieli zalać pierogi ciepłą wodą - dodaje Laura Godek. - Zrobiliśmy recepturę na pierogi w rosole. W paczce widać grzybki, proszek, który jest właśnie naszym bulionem. Paczka ma taki specjalny adapter. Właśnie przez niego woda jest wtłaczana na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Misja z udziałem polskiego astronauty wystartuje najwcześniej na początku kwietnia.
Edycja tekstu: Piotr Kołodziejski