Prawie połowa przetestowanych lodów z automatu miała enterobakterie. Inspektorzy sanepidu kontrolowali lodziarnie w regionie.
Wytypowano do tego 50 punktów i pobrano 250 próbek. W 115 wykryto enterobakterie. 16 punktów otrzymało zakaz produkcji i sprzedaży lodów. Kolejnych siedem ma poprawić czystość w swoich lokalach. Obecność bakterii świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny. Te bakterie występują w jelitach człowieka i nie wywołują chorób. Jednak, gdy je spożyją osoby z obniżoną odpornością, mogą mieć dolegliwości żołądkowe.
Dodaj komentarz 2 komentarze
No to syn ( 10 lat) i córka (25 lat) mają obniżoną odporność po zakupie i spożyciu lodów w niedzielę na Kąpielisku Arkonka. I tylko oni z rodziny skusili się na lody ... Może było więcej takich osób , nie wiem ...nie oskarżam. Ale patrząc na wyniki kontroli to TRWOGA !!
To nie jest wpis konkurencji ale fakt stwierdzony przez mieszkańca / rodzica !
Ciekawe, ktore to lodziarnie... Oczywiście tajemnica i nie dowiesz się informacji, która dotyczy Twojego zdrowia...