Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Prof. dr hab. Robert Czerniawski. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Prof. dr hab. Robert Czerniawski. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Odra cały czas jest w stanie krytycznym, brakuje tylko widocznych dla ludzi skutków katastrofy na rzece, czyli śniętych ryb - przekonuje prof. Robert Czerniawski.
Kierownik katedry hydrobiologii Uniwersytetu Szczecińskiego był we wtorek gościem "Rozmowy pod krawatem". Prof Czerniawski zarzucał poprzedniej ekipie rządzącej, że niewiele robiła w sprawie poprawy stanu rzeki, poza jej monitorowaniem, bo do Odry cały czas zrzucane były i są zasolone wody pokopalniane. Dziś przekonuje, że jest wola zmiany.

- Spotykamy się w takim sztabie co dwa tygodnie i próbujemy w jakiś sposób znaleźć wyjście, aby to zasolenie zmniejszyć. Jest w tej chwili dobra wola głównie spółek i przedsiębiorstw górniczych, chcą w tym zakresie działać - mówił prof. Robert Czerniawski.

Jednocześnie nawet po wprowadzeniu wszelkich możliwych ograniczeń Odra będzie się samo-oczyszczała przez kolejnych 10 lat. Na bulwarach w Szczecinie widać wędkarzy, zapytaliśmy więc naszego gościa, czy wrzuciłby taką rybę z Odry na patelnię, a później na talerz.

- Jadłem takie ryby i nic mi nie jest. Nie popadajmy też w paranoję - mówił prof. Robert Czerniawski.

Naukowiec ze Szczecina został niedawno nowym szefem Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Profesora Roberta Czerniawskiego pytaliśmy także o wysokie temperatury w Wielkanoc, o wichury na Podhalu, o zapowiadane prawie upały w kolejny weekend i globalne ocieplenie.

Cała mało polityczna rozmowa do wysłuchania i do obejrzenia na naszej stronie internetowej.
Prof Czerniawski zarzucał poprzedniej ekipie rządzącej, że niewiele robiła w sprawie poprawy stanu rzeki, poza jej monitorowaniem, bo do Odry cały czas zrzucane były i są zasolone wody pokopalniane. Dziś przekonuje, że jest wola zmiany.
Na bulwarach w Szczecinie widać wędkarzy, zapytaliśmy więc naszego gościa, czy wrzuciłby taką rybę z Odry na patelnię, a później na talerz.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty