Trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie przypadku starszej pacjentki ze Stargardu, u której wykryto bakterię cholery.
- Prowadzimy badania, ale apelujemy też o przestrzeganie zasad higieny - przekazał Paweł Mayko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
- Profilaktyką jest przede wszystkim higiena osobista, czyli na pewno mycie rąk. Jak najbardziej jest wskazana obróbka termiczna żywności, szczególnie owoców morza czy surowych ryb i to powinno zagwarantować nam nie tylko zabezpieczenie przed Vibrio cholerae, ale także przed innymi zakażeniami przenoszonymi drogą pokarmową - powiedział.
Cholera jest wysoce zakaźną chorobą wywoływaną przez bakterię, przecinkowca cholery. Jej głównym objawem jest ostra, wodnista biegunka i wymioty.
- Te objawy są dosyć trudne do odróżnienia od biegunki sezonowej, tylko tyle, że w przypadku cholery następuje błyskawiczne odwodnienie - wskazała dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.
Ostatni przypadek cholery w Polsce odnotowano w 2019 roku w Świnoujściu. W Stargardzie jest to pierwszy taki przypadek.
Edycja tekstu: Jacek Rujna
- Profilaktyką jest przede wszystkim higiena osobista, czyli na pewno mycie rąk. Jak najbardziej jest wskazana obróbka termiczna żywności, szczególnie owoców morza czy surowych ryb i to powinno zagwarantować nam nie tylko zabezpieczenie przed Vibrio cholerae, ale także przed innymi zakażeniami przenoszonymi drogą pokarmową - powiedział.
Cholera jest wysoce zakaźną chorobą wywoływaną przez bakterię, przecinkowca cholery. Jej głównym objawem jest ostra, wodnista biegunka i wymioty.
- Te objawy są dosyć trudne do odróżnienia od biegunki sezonowej, tylko tyle, że w przypadku cholery następuje błyskawiczne odwodnienie - wskazała dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.
Ostatni przypadek cholery w Polsce odnotowano w 2019 roku w Świnoujściu. W Stargardzie jest to pierwszy taki przypadek.
Edycja tekstu: Jacek Rujna
- Profilaktyką jest przede wszystkim higiena osobista, czyli na pewno mycie rąk. Jak najbardziej jest wskazana obróbka termiczna żywności, szczególnie owoców morza czy surowych ryb i to powinno zagwarantować nam nie tylko zabezpieczenie przed Vibrio cholerae, ale także przed innymi zakażeniami przenoszonymi drogą pokarmową - powiedział.


Radio Szczecin
