Uspokaja, leczy, uzależnia. Można o nią toczyć wojny i zawierać dzięki niej pokój. Jest wszędzie, w kuchni, w kosmetykach, w biznesie, polityce i sporcie. Czekolada, czyli bohaterka książki Katarzyny Amon. Autorka tylko pozornie skupia się w tej opowieści na jednym produkcie. Książka to fascynującą podróżą przez historię, kulturę i znaczeniach czekolady w różnych kontekstach.
Wszystko zaczęło się ponoć od ziarenka kakaowca, przekrętu stulecia i owianego tajemnicą przepisu na napój czekoladowy. Z czasem pokochały go znamienite kobiety: cesarzowa Sisi, po której zachowały się gigantyczne rachunki za czekoladę, czy Elżbieta II, która z kolei miała słabość do torebek w kształcie tabliczki czekolady.
Takie i inne historie znajdziecie w książce, która ukazała się właśnie nakładem wydawnictwa Muza.
Wszystko zaczęło się ponoć od ziarenka kakaowca, przekrętu stulecia i owianego tajemnicą przepisu na napój czekoladowy. Z czasem pokochały go znamienite kobiety: cesarzowa Sisi, po której zachowały się gigantyczne rachunki za czekoladę, czy Elżbieta II, która z kolei miała słabość do torebek w kształcie tabliczki czekolady.
Takie i inne historie znajdziecie w książce, która ukazała się właśnie nakładem wydawnictwa Muza.



Radio Szczecin