"O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach" to tytuł wystawy, która została otwarta w czwartek wieczorem w Galerii Gotyckiej Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
- Na ekspozycji wykwintnych naczyń z XVII-XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce znajduje się blisko 600 eksponatów - mówi kuratorka wystawy Magdalena Silwanowicz z Muzeum Narodowego w Kielcach. - Kufle tzw. gdańskie, które rzeczywiście były największymi majstersztykami rzemiosła artystycznego wykonywane przez gdańskich złotników, ale nie tylko przez gdańskich. Takich kufli zobaczymy tu sześć, z różnych muzeów. Jest też srebrna waza do parówek; flety, czyli wielkie podłużne kielichy do toastów. Ucztowanie staropolskie było tożsame z piciem wielkich ilości różnych alkoholi i wznoszeniem toastów.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-28_156172002610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-26_156156731610.jpg)
![](../public/172/172_155948110610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-23_156130329510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-23_156129746310.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-23_156127387110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-22_156121113810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-22_156118387110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-21_1561135926_576368.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-06-21_156111793610.jpg)