"O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach" to tytuł wystawy, która została otwarta w czwartek wieczorem w Galerii Gotyckiej Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
- Na ekspozycji wykwintnych naczyń z XVII-XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce znajduje się blisko 600 eksponatów - mówi kuratorka wystawy Magdalena Silwanowicz z Muzeum Narodowego w Kielcach. - Kufle tzw. gdańskie, które rzeczywiście były największymi majstersztykami rzemiosła artystycznego wykonywane przez gdańskich złotników, ale nie tylko przez gdańskich. Takich kufli zobaczymy tu sześć, z różnych muzeów. Jest też srebrna waza do parówek; flety, czyli wielkie podłużne kielichy do toastów. Ucztowanie staropolskie było tożsame z piciem wielkich ilości różnych alkoholi i wznoszeniem toastów.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawiły się pierwsze polskie książki kucharskie. Wystawa prezentowana będzie do 1 marca 2020 roku.
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2015/122849/2015-03-23_1427119473_1.jpg)
![](../public/314/314_148793962410.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-18_155051318010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-17_155039974110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-17_155039607910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-16_155030285911.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-15_155021179510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-14_155013794810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-14_155014105310.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-02-13_155007703410.jpeg)