Pogramy profilaktyczne w szkołach nie przynoszą rezultatów, a dzieci nadal marnują żywność. Według badań przeprowadzonych przez Millward Brown dla Tesco, w Zachodniopomorskiem aż 80 proc. dzieci wyrzuca kanapki, które przygotowują im rodzice.
Z raportu wynika również, że nauczyciele poświęcają za mało czasu na profilaktykę.
- W Zachodniopomorskiem 77 proc. pedagogów powiedziało, że porusza temat marnowania jedzenia i poświęca na niego średnio dwie godziny w ciągu roku - mówi Marta Marczuk, koordynator projektu "Tesco dla szkół".
Nauczyciele przyznają, że szkoła powinna uczyć zdrowych nawyków, ale wspierać ją muszą także rodzice.
- Mogą to robić na przykład poprzez ograniczanie ilości zakupów. Zamiast kupować to, co jest popularne i reklamowane, mogą kupować to, co jest po prostu potrzebne - wyjaśnia nauczycielka Maria Gręsicka.
Raport stworzony dla Tesco - "Talent do niemarnowania" - będzie przesłany do kuratoriów oświaty w całej Polsce.
- W Zachodniopomorskiem 77 proc. pedagogów powiedziało, że porusza temat marnowania jedzenia i poświęca na niego średnio dwie godziny w ciągu roku - mówi Marta Marczuk, koordynator projektu "Tesco dla szkół".
Nauczyciele przyznają, że szkoła powinna uczyć zdrowych nawyków, ale wspierać ją muszą także rodzice.
- Mogą to robić na przykład poprzez ograniczanie ilości zakupów. Zamiast kupować to, co jest popularne i reklamowane, mogą kupować to, co jest po prostu potrzebne - wyjaśnia nauczycielka Maria Gręsicka.
Raport stworzony dla Tesco - "Talent do niemarnowania" - będzie przesłany do kuratoriów oświaty w całej Polsce.
Według badań przeprowadzonych przez Millward Brown dla Tesco, w Zachodniopomorskiem aż 80 proc. dzieci wyrzuca kanapki, które przygotowują im rodzice.
- W Zachodniopomorskiem 77 proc. nauczycieli powiedziało, że porusza temat marnowania jedzenia i poświęca na niego średnio dwie godziny w ciągu roku - mówi Marta Marczuk, koordynator projektu "Tesco dla szkół".


Radio Szczecin