Aktywna Sobota z Radiem Szczecin w Grzybowie. Rozpoczął się Festiwal Zupy Grzybowej.
Na parkingu przy ulicy Bałtyckiej z wielkiego gara wciąż nalewana jest zupa grzybowa, która od kilku godzin powstawała pod czujnym okiem Roberta Bochenko. Łącznie przygotował on dwa tysiące porcji regionalnego przysmaku, a turyści, którzy zdążyli już jej spróbować są pod wrażeniem walorów smakowych.
- Smaczna udała się! - Zupka bardzo dobra, polecamy. Bardzo dobra, bardzo smaczna zupka. - Pikantna, akurat dobra dla żołądka - mówią degustujący zupę.
- Sekretem tej zupy jest czas, który jej dajemy. Najgorsze, co możemy zrobić w kuchni, to popadnięcie w nurt typu fast food. Nie. My sobie pomału wygotowaliśmy wywar z warzyw, do którego wkładamy teraz grzyby. A samo danie będzie gotowe po kilku godzinach wolnego gotowania. Nic na szybko, slow food i będzie dobrze... - podkreślał podczas przygotowania przysmaku Bochenko.
Na miejscu nie brakuje również innych pyszności. Wójt gminy Kołobrzeg Jerzy Wolski mówi, że trwa Bitwa Regionów, w której biorą udział lokalne Koła Gospodyń Wiejskich.
Na miejscu nie brakuje również innych pyszności. Wójt gminy Kołobrzeg Jerzy Wolski mówi, że trwa Bitwa Regionów, w której biorą udział lokalne Koła Gospodyń Wiejskich.
- Konkurs kulinarny, konkurs, który pokazuje, co mamy w regionie. Przede wszystkim nasze świetne smakołyki, świetną naszą kuchnię - zaznacza Wolski.
Edycja tekstu: Joanna Chajdas, Piotr Kołodziejski


Radio Szczecin