Susana Osorio-Mrożek przyjechała na Pomorze Zachodnie. W sobotę w Świnoujściu promowała swoją książkę "Meksyk od Kuchni. Od Azteków do Adelity". Urodzona w Meksyku Susana Mrożek przez lata pracowała jako aktorka i reżyserka, ale zawodowo jest specjalistką w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. W roku 1986 była szefem kuchni dwu czołowych restauracji w Oslo i Stavanger w Norwegii, przez wiele lat prowadziła restaurację w Krakowie. Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. To już kolejna wizyta Susany Mrożek w Świnoujściu. W 2012 roku wraz z mężem Sławomirem przez tydzień wypoczywali nad polskim morzem. Pobyt objęty był ścisłą tajemnicą, a biuro prasowe podało te informację dopiero po wyjeździe państwa Mrożków do Nicei. W trakcie tego spotkania Susanie towarzyszył sekretarz Mrożka Paweł Chara.