Blisko 500 sztućców można od czwartku oglądać w Zamku Książąt Pomorskich, w Galerii Przedmiotu. Na pierwszy rzut oka nie wiemy do czego większość z prezentowanych sztućców służy. Ale wystawa zatytułowana "Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich kształt i przeznaczenie" pokazuje niezwykłość i rozmaitość tych narzędzi do jedzenia, czy mówiąc bardziej wykwintniej, do ucztowania.
Większość z nich pochodzi z XIX wieku kiedy to niemal każda potrawa miała własne narzędzie do jej spożywania. Posługiwanie się nimi było osobną i wymagająca wiele nauki umiejętnością. Małgorzata Frymus wystawę ogląda w towarzystwie Anny Sujeckiej z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku - kuratorki ekspozycji.
Większość z nich pochodzi z XIX wieku kiedy to niemal każda potrawa miała własne narzędzie do jej spożywania. Posługiwanie się nimi było osobną i wymagająca wiele nauki umiejętnością. Małgorzata Frymus wystawę ogląda w towarzystwie Anny Sujeckiej z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku - kuratorki ekspozycji.