Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Białka to najważniejszy budulec mięśni i tkanek. Do tego grona zalicza się m.in. glutamina – aminokwas, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Czym ona jest i dlaczego warto włączyć ją do swojego menu? Odpowiedzi udzielamy poniżej.

Witamina D – na odporność, wapń – na mocne kości, witamina B12 – na piękną skórę. Prozdrowotnych właściwości witamin i soli mineralnych uczą się już dzieci w podstawówce. Jednak czy to w szkole, czy poza nią, nie dowiemy się, czym jest glutamina, cytrulina czy karnozyna. My bierzemy pod lupę tę pierwszą.

Glutamina – najważniejsze fakty

Uczniowie na lekcjach biologii najprawdopodobniej nigdy nie usłyszą terminu „glutamina”. Jest to karygodny błąd osób, które tworzą podstawę programową i podręczniki. Dlaczego? Glutamina to najpowszechniejszy i najbardziej wszechstronny aminokwas w ludzkim ciele. Jest ona niezbędna wszystkim żywym organizmom, bowiem jest to jeden z aminokwasów budujących białka. Co równie istotne, nasz organizm sam wytwarza glutaminę.

Glutamina pełni bardzo ważną rolę w systemie immunologicznym. Aminokwas ten odpowiedzialny jest za produkowanie cytokin i limfocytów. Wspomaga również białe krwinki w procesie zabijania bakterii, które atakują nasz organizm. Glutamina ma również duży wkład w ochronę żołądka, przewodu pokarmowego oraz wątroby. Tę ostatnią wspiera w metabolizowaniu alkoholu, a tym samym usuwaniu toksyn z naszego organizmu.

Gdzie szukać glutaminy?

Choć nasz organizm sam radzi sobie z produkcją glutaminy, warto go w tym wspomóc i dostarczać mu pokarmy, które są zasobne w ten ważny aminokwas. Według szacunków typowa dieta zawiera od 3 do 6 gramów glutaminy dziennie. Największe jej ilości znajdziemy w:

  • półtłustym mleku (0.3 g/100 g produktu);

  • białym ryżu (0.3 g/100 g);

  • kukurydzy (0.4 g/100 g);

  • jajkach (0.6 g/100 g);

  • tofu (0.6 g/100 g);

  • wołowinie (1.2 g/100 g).

Niestety, nasze ciało w pewnych sytuacjach bardzo szybko wykorzystuje zgromadzone zapasy glutaminy. Choroba oraz rygorystyczny post niekorzystnie sprawiają, że w naszym organizmie zaczyna brakować tego aminokwasu. W takim wypadku warto wziąć pod uwagę suplementację glutaminy z innych źródeł. To ważne, bo, o czym już wspominaliśmy, jest ona niezbędna dla naszego układu odpornościowego.

Glutamina – kto powinien ją suplementować?

Jak pisaliśmy powyżej, ludzki organizm sam potrafi wytwarzać glutaminę. Niestety, są osoby, których ciało potrzebuje jej więcej niż inni, a dostarczanie odpowiednich jej ilości wraz z pożywieniem, co wykazaliśmy powyżej, nie jest łatwe.

Suplementacja glutaminy jest szczególnie polecana osobom aktywnym fizycznie i umysłowo. Glutamina to składnik białek, co oznacza, że bierze udział w budowie tkanek. Bez tego aminokwasu nawet najbardziej morderczy trening nie będzie tak efektywny, jak sądzimy. Jeżeli chodzimy regularnie na siłownie lub wykonujemy podobnie intensywne ćwiczenia w domu, powinniśmy naprawdę poważnie zastanowić się nad dodatkową suplementacją. Dla zwiększenia jakości treningów zaleca się stosować dawkę dobową od 10 g do nawet 40 g glutaminy.

Artykuły sponsorowane

12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty