Działanie nawozów wapniowych
Plony, które nie mają odpowiednich warunków do bytowania - obumierają lub rozwijają się w niepoprawny sposób. Dlaczego? Ponieważ nieoptymalne podłoże utrudnia pobieranie wody i składników pokarmowych. Wśród najcenniejszych składników jest tytułowy wapń, który wspiera prawidłowo zachodzące procesy fizjologiczne. Niedobór Ca i występowanie kwaśnego podłoża – często na skutek naturalnych procesów - to duże wyzwanie dla każdej uprawy. Ważne zatem jest, aby dostarczać tego minerału „z zewnątrz”.
Nawozy z wapniem pozyskuje się w procesie prażenia wapienia, podczas to którego wytwarzany jest reaktywny środek. Ten z kolei rozpuszcza się w wodzie, wnikając i poprawiając strukturę gleby. Docelowo więc preparaty poprawiają aktywność mikrobiologiczną – w tym neutralizują kwaśne środowisko.
Co ważne – środki te wykazują się wysoką pylnością, dlatego też należy stosować je wyłącznie w ciepłe i możliwie bezwietrzne dni. Nawożenia należy dokonywać jesienią – po wegetacji i zbiorach – aby uniknąć ewentualnych reakcji z innymi, stosowanymi później nawozami. Dawkowanie dostosowuje się do zasobności podłoża.
Rodzaje nawozów wapniowych
Wapń wymywany jest np. na skutek nadmiernego stosowania nawozów mineralnych oraz specyficznych warunków środowiskowych. Z myślą o tym powstały nawozy, które różnią się stopniem reaktywności i stężeniem Ca.
-
Nawozy wapniowe-tlenkowe.
Najbardziej reaktywne i żrące. Stosując je należy sztywno przestrzegać zaleceń producenta – zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa i koniecznej odzieży ochronnej. Preparat stosowany jest głównie w wilgotnych glebach, przed wysiewem roślin. Minimalna zawartość CaO - w zależności od typu - wynosi od 60% do 80%, przez co preparaty te są najsilniejszymi, dostępnymi środkami z tej kategorii.
-
Nawozy wapniowe-węglanowe.
Popularne nawozy doliste, występujące w postaci zmielonych skał wapniowych. Są zdecydowanie mniej inwazyjne, działają powoli,a ich stosowanie – zwłaszcza w ujęciu długoterminowym – jest znacznie bezpieczniejsze. Nie ingerują zanadto na mikroorganizmu żywe w glebie, a stężenie wynosi od 40% do co najmniej 50%.
Zwykle stosuje się je w glebie lekkiej i średniej – również tej, wykazującej się skłonnością do wysychania.
-
Dolomity lub nawozy wapienno-magnezowe.
Zmielone skały o działaniu podobnym, co nawozy węglanowe.
Który z nich wybrać?
W przypadku gleby średniej i lekkiej – rekomenduje się używania nawozów na bazie wapna kredowego lub z węglanem wapna. Gdy gleby są ciężkie – dużo lepiej sprawdzi się wapno tlenkowe. Jeśli gleby są ubogie w określone składniki mineralne (np. siarkę lub magnez) – warto sięgnąć po środki wzbogacone domieszką danego minerału – tj. nawozy wapniowo-magnezowe czy siarkowe.
Szeroki wybór nawozów – w tym nawozy wapniowe i nawozy do fertygacji – znajdziesz w ofercie wpolu.pl.