Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz

Fot. Radosław Jaczmiński [Radio Szczecin]
Fot. Radosław Jaczmiński [Radio Szczecin]
Indyk jest w czwartek na wszystkich amerykańskich stołach. W Stanach Zjednoczonych obchodzone jest najważniejsze tam święto - Dzień Dziękczynienia.
Ma ono podłoże historyczne, nie religijne, dlatego celebrowane jest przez wszystkich. Symbolizuje pierwsze uczty z Indianami przybyszów z Europy.

W amerykańskich domach trwają ostatnie przygotowania do świątecznego obiadu - kolacji. Podawane są tradycyjne potrawy: indyk z nadzieniem z chleba, sos żurawinowy, makaron z serem, zielona fasolka, brukselka i ciasto.

Wielu Amerykanów w tym roku deklaruje, że przy stole będzie unikać rozmów o polityce. Przyrządzanie świątecznego indyka wraz z marynowaniem trwa około 24 godzin.

Wśród Amerykanów bardzo popularne jest - przed rozpoczęciem jedzenia - podziękowanie Bogu za to, co dobrego zdarzyło się w ostatnim roku - podkreśla emerytka z Florydy Rose Polarek. - Ja dziękuje Bogu za to, że wciąż mogę się cieszyć życiem i zdrowiem w wieku 77 lat. Indyka spędzam z rodzina, ale pamiętamy o zachowaniu społecznego dystansu w dobie pandemii.

Po zakończeniu uroczystego obiadu, rozpoczynało się zwykle zakupowe szaleństwo związane z Czarnym Piątekiem. W tym roku- ze względu na pandemię - kupowanie przeniesie się jednak przede wszystkim do Internetu.
Relacja Jana Pachlowskiego [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty