Prezentacja rękodzieła, rzemiosła czy kulinariów - w Przelewicach rusza w sobotę Festiwal Tradycji Pomorza Zachodniego. Przewidziano konkursy, prezentacje artystyczne, wykłady, warsztaty i koncerty.
Rozstrzygnięty zostanie także wojewódzki konkurs "Sołtys Roku". W ramach imprezy, odbędzie się również kulinarny turniej dla Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Zachodniopomorskiego.
Do zmagań zgłosiło się ponad 40 ekip. Wśród przygotowywanych potraw będą m.in. kluski z dziurką z polędwiczką w sosie borowikowym, pstrąg "palce lizać", kaczka na wypasie w doborowym towarzystwie czy miodownik.
W przelewickich ogrodach powstanie też Aleja Zachodniopomorskich Smaków z produktami tradycyjnymi Pomorza Zachodniego. Będą ryby z Wyspy Wolin, Miody Pojezierza Drawskiego, kołobrzeskie piwo Colberg, wędliny od lokalnych producentów, wyroby z gęsi czy zakwas buraczany z Dębna.
Impreza potrwa dwa dni. W sobotę rozpocznie się w południe, w niedzielę od godz. 10.
Do zmagań zgłosiło się ponad 40 ekip. Wśród przygotowywanych potraw będą m.in. kluski z dziurką z polędwiczką w sosie borowikowym, pstrąg "palce lizać", kaczka na wypasie w doborowym towarzystwie czy miodownik.
W przelewickich ogrodach powstanie też Aleja Zachodniopomorskich Smaków z produktami tradycyjnymi Pomorza Zachodniego. Będą ryby z Wyspy Wolin, Miody Pojezierza Drawskiego, kołobrzeskie piwo Colberg, wędliny od lokalnych producentów, wyroby z gęsi czy zakwas buraczany z Dębna.
Impreza potrwa dwa dni. W sobotę rozpocznie się w południe, w niedzielę od godz. 10.