Nie tylko Sanepid, ale i Inspekcja Handlowa sprawdza nadmorskich przedsiębiorców. Od miesiąca kontrolerzy badają hotele, apartamenty na wynajem czy lokale gastronomiczne pod kątem uczciwych praktyk.
Jak mówiła w audycji Radia Szczecin "Czas Reakcji" rzecznik Inspekcji Handlowej w Szczecinie, Beata Manios, wykryte podczas kontroli nieprawidłowości co roku się powtarzają.
- Przedsiębiorcy używają kategorii, czyli powiedzmy określają się jako hotel i trzy gwiazdki, nie mając decyzji o zaszeregowaniu do rodzaju i kategorii. Cenniki nie do końca są prowadzone rzetelnie i prawidłowo. Brakuje ilości potrawy - mówi Manios.
Kontrolowane są też sale zabaw, wynajem miejsc parkingowych czy sprzętu wodnego, oraz sklepy i stragany nadmorskie.
- Przedsiębiorcy używają kategorii, czyli powiedzmy określają się jako hotel i trzy gwiazdki, nie mając decyzji o zaszeregowaniu do rodzaju i kategorii. Cenniki nie do końca są prowadzone rzetelnie i prawidłowo. Brakuje ilości potrawy - mówi Manios.
Kontrolowane są też sale zabaw, wynajem miejsc parkingowych czy sprzętu wodnego, oraz sklepy i stragany nadmorskie.
Edycja tekstu: Kamila Kozioł
Dodaj komentarz 2 komentarze
Zamiast państwo pomagać przedsiębiorcom to tylko ich kontroluje i wlepia kary ...
Bardzo dobrze że przedsiębiorcy są kontrolowani. Panga czy miruna sprzedawana jako dorsz na podlskim morzem w cenie 170zł za zestaw to niestety standard, z którym trzeba walczyć w imię uczciwych przedsiębiorców nad morzem.


Radio Szczecin