Główny Inspektor Sanitarny zapewnił, że kupowanie pieczywa, które w punktach jego sprzedaży leży luzem, jest bezpieczne.
"Nie ma żadnych doniesień naukowych, które wskazywałyby na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową" - czytamy w komunikacie.
GIS przypomniał o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, które polegają na używaniu rękawiczek lub torebek jednorazowych w punktach sprzedaży pieczywa.
"W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200 stopni. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze około 60-70 stopni" - zapewnia Główny Inspektor Sanitarny.
GIS przypomniał o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, które polegają na używaniu rękawiczek lub torebek jednorazowych w punktach sprzedaży pieczywa.
"W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200 stopni. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze około 60-70 stopni" - zapewnia Główny Inspektor Sanitarny.
Dodaj komentarz 2 komentarze
a co inspektorzy robią i czemu nie karają sklepów za walające się rękawiczki po sklepie i przed rozwiewane z koszyków? Teoretycznie używane rękawiczki to wylęgarnia bakterii
@ maczas ...Walające się po sklepie rękawiczki są od czasu ich wprowadzenia. Co ma do tego personel , skoro kultura klienta jest na poziomie -ZERO !? Nikt z obsługi nie będzie biegał po sklepie zbierając rękawiczki ; zachowuj się tak jakbyś oczekiwał tego od innych ! Śmietników jeszcze nikt nie zlikwidował.