Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Degustacja paprykarzu, wystawa fotografii oraz morskie opowieści - dziś mija 65 lat od powstania przedsiębiorstwa rybackiego "Gryf".
Firma stworzyła słynny Paprykarz Szczeciński i chłodnię "Gryf", która działa do dziś.

W sobotę o godz. 12:00 - na placu Gryfitów na Łasztowni - odbyło się spotkanie upamiętniające szczecińskie przedsiębiorstwo morskie.

- Paprykarz stojący na placu Gryfitów jest chlubą przedsiębiorstwa, powinienem być chlubą miasta - mówi Jacek Jastrzębski, były pracownik "Gryfa". - Słynny paprykarz jest owiany wieloma legendami, wielu sobie przypisuje patenty. Paprykarz powstał w 1968 roku, po operowaniu naszych statków w regionie Nigerii. Nasi marynarze po raz pierwszy zobaczyli taką potrawę, na którą wszyscy w Afryce mówili "Ciop-ciop", a to nic innego, jak ryż i jakieś dodatki. Tak powstał właśnie paprykarz w Szczecinie.

- Jak zaczynałem jako rybak na pokładzie, to miałem mieszane uczucia, teraz to pewien romantyzm, o którym się myśli z przyjemnością. Bardzo dobrze mi się tam pracowało - wspomina Anatol Magdziak, pracownik "Gryfu" od 1967 roku.

W szczytowym momencie, firma zatrudniała nawet 5 tysięcy pracowników. Rybacki "Gryf" upadł w 2001 roku. Paprykarz szczeciński jest produkowany w kilku miastach w Polsce.
Relacja Krzysztofa Cichockiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty