Sanepid skontrolował pizzerie w regionie - w ponad połowie wykryto nieprawidłowości.
Sprawdzono w sumie 138 lokali, inspektorzy wystawili 48 mandatów na łączną kwotę ponad 14 tysięcy złotych. Kontrolowano, w jaki sposób magazynowane są produkty spożywcze oraz przestrzeganie terminów przydatności do spożycia.
Stwierdzono między innymi wykorzystywanie przeterminowanych środków spożywczych i brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie produktów.
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz kodeksu wykroczeń, za niewłaściwy bieżący stan sanitarno-higieniczny grozi mandat do 500 złotych.
Stwierdzono między innymi wykorzystywanie przeterminowanych środków spożywczych i brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie produktów.
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz kodeksu wykroczeń, za niewłaściwy bieżący stan sanitarno-higieniczny grozi mandat do 500 złotych.