Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Fot. Marek Synowiecki [Radio Szczecin]
Bogactwem smaków i kolorów charakteryzuje się XIX już edycja Kaziuków Wileńskich, rozpoczęta w sobotę w stargardzkim Domu Kultury Kolejarza.
Przez dwa dni można doświadczyć uroków tradycji, pielęgnowanej przez Polaków zamieszkałych na Litwie, a także skosztować wileńskich potraw. Duże wrażenie na odwiedzających budzi szczególnie kiermasz regionalnych specjałów.

Organizacją Kaziuków zajął się Związek Rencistów i Emerytów. Jego przewodnicząca Bożena Łandziak przyznaje. że dwudniowa impreza budzi duże zainteresowanie.

- Słynny wileński chleb czarny, słynny "Dziewiątki", likier z 27 ziół. Kiermasz się dzieje, Przychodzić, smakować, zapraszamy z całego serca - mówi Łandziak.

Specjalnymi gośćmi są artyści Zespołu Pieśni i Tańca z Rudomina koło Wilna. Jego szefowa, Wioleta Cereszka przygotowała z tej okazji kaziukowy repertuar.

- Pieśni i tańce wileńskie. Staramy się również przywieźć nasze tradycje. Wielu naszych Wilniuków powyjeżdżało do Polski. Są te sentymenty i bardzo wyczuwamy to ciepło ze strony Polaków do nas - mówi Cereszka.

Zespół „Rudomianka” wystąpi również podczas niedzielnej gali Kaziuków Wileńskich na dużej scenie Centrum Kultury.
Relacja Marka Synowieckiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty