Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Pogodny na tropie - konkurs, audiobook, odcinki
  Reklama  
Zobacz

Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Nieświeża ryba, czy brudny stół - na te rzeczy m.in. będą zwracać uwagę pracownicy zachodniopomorskiego sanepidu.
Ruszyły coroczne kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach nadmorskich - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

- Sprawdzają przede wszystkim, jaki jest stan sanitarno-techniczny obiektów czy pracownicy mają aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych, z jakich produktów przygotowują żywność i czy są one świeże. Czy są podpisane umowy na dostarczanie tej żywności, wywóz śmieci... - dodaje Kapłan.

A jakie najczęściej były zaniedbania w ubiegłym roku? - Stosowano produkty po terminie przydatności do spożycia, pracownicy nie mieli orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych, czy były brudne naczynia i blaty produkcyjne w lokalu. Nie zachowywali rozdzielności w lodówce, czyli trzymali obok siebie produkty gotowe do spożycia i te surowe - wymienia Kapłan.

Zachodniopomorski Sanepid przeprowadził w ubiegłym roku prawie 3 tysiące kontroli w lokalach gastronomicznych nad morzem.

Wystawiono prawie 500 mandatów za nieprzestrzeganie norm sanitarnych.
Ruszyły coroczne kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach nadmorskich - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
A jakie najczęściej były zaniedbania w ubiegłym roku?

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty