Giermasz
Radio Szczecin » Giermasz

[12.10.2019] Ghost Recon Breakpoint [PS4]

Ghost Recon Breakpoint
Ghost Recon Breakpoint
Ghost Recon Breakpoint jest Ghost Reconem tylko z nazwy. Wiem, że to krzywdzące w ten sposób rozpoczynać recenzję - jednak zastanwiałem się nad oceną tego tytułu bardzo długo. Z jednej strony mamy bardzo interesujący początek, który przynajmniej według mnie zapowiadał ciekawą akcję i fabułę. Z drugiej strony dostajemy grę, która się po prostu ze sobą nie klei. Momentami czułem się tak, jak by Ubisoft sam do końca nie wiedział co chciał graczowi takiemu jak ja przekazać. Główny bohater Breakpoint wybiera się na tajną misję, jednak ta zostaje przerwana. Transportujące nas śmigłowce zostają zestrzelone, a my samotnie staramy się znaleźć innych ocalałych. Nie mamy wyposażenia i staramy się związać koniec z końcem. Do wraku samolotu zbliżają się żołnierze - wrodzy żołnierze - których staramy się, w moim przypadku po cichu, eliminować.

Grę do recenzji dostaliśmy od polskiego wydawcy firmy Ubisoft Polska

[12.10.2019] Destiny 2 DLC: Twierdza Cieni [PS4]

Destiny 2 DLC: Twierdza Cieni
Destiny 2 DLC: Twierdza Cieni
Witaj Strażniku! Tytanie! Jesteś Wybrańcem! Zostałeś naznaczony przez Wędrowca!
A z tego wynika, że przed Tobą wielkie zadania, skomplikowane wyzwania, heroiczne czyny i inne bohaterskie sprawy, które sprowadzą się do rozwalania przeciwników liczonych w tysiącach! Jak zwykle zresztą. Tak, to właściwie już sporo powiedzieliśmy o dodatku do Destiny 2 pod tytułem Twierdza Cieni. Ale nie, to nie zarzut. Wręcz przeciwnie. Z tym, że jeśli ktoś wcześniej nie grał w Destiny 2 albo jakoś się nie przekonał, to raczej Twierdza Cieni nie skłoni go do zmiany zdania. Niekoniecznie też zaskarbi sobie jego sympatię, jeśli od tego zacznie przygodę z tą produkcją. Choć zdania są podzielone, ale tak czy inaczej, to również nie jest wada.

Grę do recenzji dostaliśmy od polskiego wydawcy firmy Cenega.

[12.10.2019] Jet Kave Adventure [Switch]

Jet Kave Adventure
Jet Kave Adventure
Hmm, hmm, hmm... echem, ach, hmm... (odgłos paszczą). Tak, pan recenzent się nieco zapowietrzył, heh (i wyszedł wstęp do recenzji pełen onomatopei). Zapowietrzył się mianowicie dlatego - być może się już domyślacie - bo zastanawia się, jak ocenić wydaną na Switcha platformówkę Jet Kave Adventure? Czy może inaczej: gra jest naprawdę dobra i jeżeli takie były ambicje twórców, to ok, ten cel udało się osiągnąć, miło spędziłem kilka godzin przed konsolą. Ale jeżeli chcielibyście porównywać produkcję polskiego studia 7Levels do tuzów gatunku platformówek - to tu jednak widać, że Jet Kave Adventure projektował mały zespół z (chyba, do kasy im nie zaglądałem) ograniczonymi zasobami.

Grę do recenzji dostaliśmy od twórców ze studia 7Levels

[12.10.2019] Frostpunk - recenzja wersji konsolowej [PS4]

Frostpunk na konsolach
Frostpunk na konsolach
I znowu się nie wyspałam. Gdyby moja biblioteka gier na konsoli miała półki to Frostpunk wylądowałby na półce "podchodzić tylko z ustawionym alarmem". Niby nasz świat ogranicza się do dziury w ziemi, w której trochę ludzi siedzi wokół grzejnika i stara się przetrwać kolejną noc, może nawet coś zjeść i dobrze by było nie stracić kończyny w wyniku odmrożeń, a jednak ten niewielki obszar potrafi tak pożreć czas, że siadając przy Frostpunku wieczorem nie zdziwcie się gdy okaże się że nie ma sensu już się kłaść przed pracą. Ale po recenzje podstawy i dodatku zapraszam na strony Giermaszu.

Grę do recenzji dostaliśmy od twórców z 11bit studios.

[05.10.2019] Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered [PS4]

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered
Magia wróciła. Zresztą, tej gry owa magia nigdy nie opuściła. Na poprzedniej generacji konsol była jedną z najlepszych w gatunku i wydana na obecne sprzęty niezmiennie taką pozostaje. Ba, w mojej ocenie, to w ogóle absolutna czołówka jRPG w tabeli wszechczasów. Tak, tak: puryści mi tu zaraz wyskoczą z "chrono-triggerami", "fajnalami" i innymi absolutnymi klasykami. Ale, odpowiem: wszak Ni no Kuni: Wrath of the White Witch też już stało się klasykiem. I należy się tylko cieszyć, że mogą się z tym tytułem zapoznać nowi gracze. Fakt faktem, jeżeli bawiliście się nim wcześniej, to nie ma sensu kupowania teraz, w premierowej cenie (no, chyba, że macie wyjątkowy sentyment). Wy możecie poczekać na obniżkę. Ale o ile nie graliście, to wspomniana pełna cena premierowa jest uczciwa, bo Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered wygląda świetnie i równie świetnie się w to ciągle gra.

Grę do recenzji dostaliśmy od polskiego wydawcy firmy Cenega.

[05.10.2019] Catherine: Full Body [PS4]

Catherine: Full Body
Catherine: Full Body
Nie przez przypadek (w wersji audio tej recenzji), jako pierwszy usłyszeliście głos japońskiej wersji głównego bohatera tej gry. To jedno z ulepszeń tego remastera produkcji z 2011 roku. Catherine: Full Body poprawia też graficzne niedociągnięcia oryginału, wprowadza nową postać do historii i chociażby z tej racji jest warte zainteresowania. A przede wszystkim - i mówię tu z pozycji gościa, który skończył tę produkcję w czasach oryginalnej premiery - Catherine: Full Body to po prostu niezły kawał zabawy. Na wyobraźnię - nie oszukujmy się - oczywiście działa erotyczna otoczka tego reklamowanego jako gra dla dorosłych tytułu. No cóż, w opisywanym właśnie remasterze stanowczo łatwiej jest skupić się właśnie na perypetiach wchodzącego powoli w wiek dojrzały głównego bohatera...

Grę do recenzji dostaliśmy od polskiego wydawcy firmy Cenega.

[05.10.2019] FIFA 20 vs. eFootball PES 2020 - recenzja porównawcza [PS4]

FIFA 20 vs. eFootball PES 2020
FIFA 20 vs. eFootball PES 2020
Pierwszy raz w historii Giermaszu zapraszamy na "Wielką Bitwę Gier Piłkarskich", heh. W studiu fani - Michał Król, od lat orędownik serii ProEvolution Soccer - kontra Bartek Czetowicz, miłośnik kolejnych odsłon serii FIFA. Na potrzeby tej recenzji musieli dokonać rzeczy dla siebie niebywałej, czyli porzucić swoje ulubione gry piłkarskie (których recenzje już przygotowali oczywiście, przeczytajcie tu i tu) i spróbować tego, co proponuje konkurencja. Czyli Michał zagrał w FIFA 20, a Bartek przetestował eFootball PES 2020. I spotkali się w studiu, żeby odnaleźć Jedyny Pierścień... wróć, spotkali się w studiu, aby przedyskutować sprawę i wyłonić Tę Jedną Jedyną Najlepszą Grę Piłkarską w tym roku. Czy im się to udało? Jak brzmi werdykt? Posłuchajcie tej recenzji. A w przyszłym roku zabawa zacznie się na nowo, bo twórcy tak jednej jak i drugiej serii za 12 miesięcy oczywiście też przygotują kolejne wersje swoich gier...

Gry do recenzji dostaliśmy od polskich wydawców, Electronic Arts Polska oraz Cenega
GIERMASZ-FIFA 20 vs. eFootball PES 2020

[28.09.2019] The Surge 2 [PS4]

The Surge 2
The Surge 2
Takie cyber soulsy. Soulsy w techno otoczce. Dark Souls w przyszłości. Jak "pogooglujecie" The Surge 2 - to właśnie wyskoczą Wam takie porównania. Wszystkie prawdziwe, ale moje skojarzenia są trochę inne. Nadal jednak pozytywne. Tak, The Surge 2 jest jedną z "soulsowych" gier z "eRPeGowym" zacięciem. Dla tych, którzy grali już w ten w sumie osobny gatunek - nie będzie tu specjalnego wyzwania, jeśli chodzi o sterowanie czy system walki. Trzecia osoba, kluczowe oznaczanie wrogów i przełączanie znacznika między przeciwnikami. Plus bloki, kontry i ładowanie ciosów. Brzmi bardziej niż znajomo. To, co odróżnia The Surge 2 i odróżniało jej poprzedniczkę od innych gier z tej półki, to podejście do klimatu. Twórcy zrezygnowali z fantasy, demonów, wilkołaków, rycerzy i zamków na rzecz mrocznego science fiction, co również ma konsekwencje w samej rozgrywce.

Grę do recenzji dostaliśmy od polskiego wydawcy firmy CDP

[28.09.2019] Space Cows [Switch]

Space Cows
Space Cows
Czego można się spodziewać, gdy fabuła (szczątkowa) gry traktuje o dzielnym farmerze zwanym Panem Uszanowanko, który aby ratować porwaną ulubienicę - krowę Mućkę - sam przebiera się w pasiasty kostium z rogami i daje się porwać na stację kosmiczną pełną Muutantów? A jego bronią jest przepychacz do toalety? I używa swoich, hmm, gazów do rakietowego startu z miejsca? No to czego się spodziewacie? Zakładam, że prześmiewczej atmosfery, no i może jeszcze fajniej, niezobowiązującej rozrywki. Zgadłem? Hmm, zabawna atmosfera jest, fajna rozrywka, jest - ale doprawdy nie jest ona niezobowiązująca! Space Cows polskiego studia Happy Corruption to strzelanka i to z tych raczej wymagających...

Grę do recenzji dostaliśmy od wydawcy firmy All in! Games.

[28.09.2019] FIFA 20 [PS4]

FIFA 20
FIFA 20
To nie będzie recenzja popularna, taka jak większość tych w sieci, w których czytacie o FIFIE w samych superlatywach. Będzie natomiast jak najbardziej zbliżona do rzeczywistości, ponieważ od dnia premiery miałem okazję grać zarówno w FIFĘ, jak i w Pro Evolution Soccer. Skoncentrujemy się jednak bardziej na tym pierwszym tytule. Electronic Arts, jak zazwyczaj, kolejną odsłonę swojej serii wydaje pod koniec września - blisko Dnia Chłopaka. Można powiedzieć, że to idealny prezent dla każdego z panów od swoich pań. No właśnie - czy na pewno? Może tym razem lepiej było zdecydować się na PESa? W sieci aż wrze od dyskusji na temat tego "która gra jest lepsza". Myślę, że ciężko jest jednoznacznie rozstrzygnąć. Jedno jest pewne - różnica pomiędzy tytułem EA i Konami zdecydowanie się zatarła.

Grę do recenzji kupiliśmy ze środków własnych.
1234567

FOTOGALERIA

[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
[28.09.2019] Space Cows [Switch]
[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
[31.08.2019] Dragon Quest Builders 2 [PS4]
[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
[07.09.2019] Oninaki [PS4]
[12.10.2019] Jet Kave Adventure [Switch]
[24.08.2019] Giermasz #360 - Gamescom 2019
© Polskie Radio Szczecin SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.Regulamin korzystania z portaluPolityka prywatnościBiuletyn Informacji Publicznej

Szanowny Użytkowniku.

Poniżej zebraliśmy informacje dotyczące zasad przetwarzania Twoich danych osobowych wynikających z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym dalej RODO). Prosimy o ich przeczytanie – nie powinno to zająć zbyt wiele czasu. Z niniejszego opracowania dowiesz się jakie obowiązki ma Administrator, jakie przysługują Ci prawa oraz w jaki sposób z tych praw korzystać. W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się z nami.

Przechodząc do serwisu lub klikając w prawym górnym rogu tej informacji, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych oraz na wskazane poniżej działania.

Wykorzystujemy pliki cookies oraz inne technologie

W naszych serwisach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) i inne pokrewne technologie, mające na celu:

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz zdefiniować w ustawieniach wykorzystywanej przez Ciebie przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej szczegółów znajdziesz w Polityce prywatności .

Co to są dane osobowe?

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Mogą to być m.in. imię i nazwisko, adres e-mail czy numer telefonu. W zakresie korzystania z takich jak nasz serwisów internetowych wyróżnia się również dane osobowe takie jak jak adres IP użytkownika, informacja o dotychczasowej aktywności użytkownika, informacja zbierana za pośrednictwem tzw. plików cookies, a także podobnych technologii. Jeśli dany plik cookie nie zawiera danych osobowych, ale możliwe jest zestawienie informacji z tego pliku z inną informacją pozyskaną od Ciebie, tzn. jeśli jest możliwość zidentyfikowania Twojej osoby – takie pliki cookies są również objęte ochroną wynikającą z przepisów dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych.

Pliki cookies, potocznie zwane "ciasteczkami” są plikami, w których podczas przeglądania strony internetowej, zapisują się pewne informacje trafiające ostatecznie do urządzenia końcowego (np. komputera lub smartfona). Pliki cookies mają wiele funkcji – od umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie naszego serwisu internetowego, po pozwalające na zachowywanie preferencji użytkownika, jak również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dostarczanych reklam.

Co powinieneś wiedzieć w zakresie bezpieczeństwa Twoich danych osobowych w związku z RODO

  1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Polskie Radio Szczecin S.A. z siedzibą przy al. Wojska Polskiego 73, 70-481 Szczecin (zwane dalej „Rozgłośnią”).
  2. Na mocy art. 37 ust. 1 lit. a) RODO został powołany Inspektor Ochrony Danych (IOD), który nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych w Rozgłośni. Z IOD możesz skontaktować się pisząc na adres podany powyżej lub na adres mail iod@radioszczecin.pl . Inspektor chętnie pomoże we wszystkich kwestiach związanych z ochroną danych osobowych, w szczególności udzieli odpowiedzi na pytania dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych.
  3. Twoje dane osobowe przetwarzane będą w celu :
  4. Rozgłośnia przetwarza Twoje dane osobowe w ściśle określonym, minimalnym zakresie niezbędnym do osiągnięcia celach, o których mowa powyżej.
  5. Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione innym podmiotom. Podstawą ww. działania mogą być przepisy prawa (np. ZUS, administracja skarbowa, wymiar sprawiedliwości) lub właściwie skonstruowane, zapewniające bezpieczeństwo danym osobowym, umowy powierzenia danych do przetwarzania podmiotom trzecim, z którymi współpracuje Rozgłośnia (np. z podmioty sektora teleinformatycznego i telekomunikacyjnego, usług analitycznych i marketingowych).
  6. Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej wyłącznie za Twoją jednoznaczną zgodą uzyskaną po uprzednim przestawieniu zasad i potencjalnych skutków takiego przekazania oraz spełnieniu szeregu wymogów określonych zapisami RODO.
  7. W przypadku wskazanym w pkt 5 i 6 Twoje dane będą zabezpieczone w sposób zapewniający im poufność z wykorzystaniem właściwych rozwiązań technicznych i technologicznych zgodnych z dobrymi praktykami stosowanymi w procesie bezpiecznego przetwarzania danych osobowych.
  8. Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane, zgodnie z terminami archiwizacji określonymi przez ustawy szczególne oraz ustawę z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2018 r., poz. 217), a w przypadku gdy były przetwarzane na podstawie wyrażonej przez Ciebie zgody – do momentu jej wycofania.
  9. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych przysługuje Ci prawo do:
  10. Z powyższych uprawnień można skorzystać bezpośrednio w siedzibie Polskiego Radia Szczecin S.A., kierując korespondencję na adres siedziby Administratora lub na adres poczty elektronicznej Inspektora Ochrony Danych.
  11. Jeżeli uznasz, iż przetwarzanie dotyczących Twoich danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne ale w zależności od sytuacji może być wymogiem ustawowym lub umownym. W szczególnych przypadkach niepodanie danych może warunkować realizację działań których jesteś Podmiotem (w tym zawarcie umowy).
  13. Twoje dane będą mogą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu polegającemu na profilowaniu. Personalizujemy treści i reklamy a także poddajemy analizie aktywność na stronie i w Internecie. Jednym ze sposobów przetwarzania przez nas danych osobowych jest tzw. profilowanie, które polega na tym, że możemy w oparciu o Twoje dane tworzyć dla Ciebie profile preferencji i następnie dostosowywać treści wyświetlanych reklam tak, aby odpowiadały Twoim potrzebom i zainteresowaniom. Jednocześnie informujemy, że nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym w oparciu o profilowanie.