Budki z kababem, bary ze smażoną rybą, a także lokale sprzedające lody i gofry - inspektorzy Sanepidu sprawdzali punkty gastronomiczne w Zachodniopomorskiem.
Kontrole przeprowadzono głównie w pasie nadmorskim. W pierwszej wakacyjnej akcji sprawdzono 280 lokali. W 86 stwierdzono nieprawidłowości - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
- Do produkcji były wykorzystywane przeterminowane środki spożywcze, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych. Także niewłaściwe warunki sanitarno-higieniczne, m.in. brudne blaty, półki, regały, urządzenia czy tez brak środka do dezynfekcji - mówi Kapłan.
Mandatami ukarano 52 osoby, na kwotę 13,5 tysiąca złotych. Kontrole prowadzone będą przez całe wakacje.
- Do produkcji były wykorzystywane przeterminowane środki spożywcze, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych. Także niewłaściwe warunki sanitarno-higieniczne, m.in. brudne blaty, półki, regały, urządzenia czy tez brak środka do dezynfekcji - mówi Kapłan.
Mandatami ukarano 52 osoby, na kwotę 13,5 tysiąca złotych. Kontrole prowadzone będą przez całe wakacje.