W nadbałtyckich kurortach trwają poszukiwania sezonowych pracowników. Najbardziej pożądani są kelnerzy i barmani, choć nie zabraknie też innych stanowisk w gastronomii.
Właściciele lokali ostrzegają, że praca nie należy do lekkich i jest odpowiedzialna, ale się opłaca.
- Szukamy, jest bardzo dużo chętnych. Czekamy aż przyjdą, jak się szkoły skończą. To odpowiedzialna praca, ale dobrze płatna. Trzeba być już dojrzałym. Szukamy kelnerów i barmanów, ale znajdą się też takie prace jak na zmywaku, czy pomoc kuchenna - mówi przedsiębiorca.
Kiedy zaczynacie szukać, żeby faktycznie na ten sezon ktoś był? - pyta reporterka.
- Około kwietnia. Potrzebujemy 10 kelnerów i na przykład trzech pomocników. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby móc pracować? Przede wszystkim chęci do pracy. Książeczka zdrowia, aktualne badania. To praca dobrze płatna i odpowiedzialna. Jeżeli jesteśmy ambitnymi osobami, pracowitymi, ponad 10 tysięcy złotych lekko - tłumaczy pracodawca.
Turystów w Świnoujściu z miesiąca na miesiąc przybywa. Wysoki sezon oficjalnie wystartuje z początkiem wakacji.
- Szukamy, jest bardzo dużo chętnych. Czekamy aż przyjdą, jak się szkoły skończą. To odpowiedzialna praca, ale dobrze płatna. Trzeba być już dojrzałym. Szukamy kelnerów i barmanów, ale znajdą się też takie prace jak na zmywaku, czy pomoc kuchenna - mówi przedsiębiorca.
Kiedy zaczynacie szukać, żeby faktycznie na ten sezon ktoś był? - pyta reporterka.
- Około kwietnia. Potrzebujemy 10 kelnerów i na przykład trzech pomocników. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby móc pracować? Przede wszystkim chęci do pracy. Książeczka zdrowia, aktualne badania. To praca dobrze płatna i odpowiedzialna. Jeżeli jesteśmy ambitnymi osobami, pracowitymi, ponad 10 tysięcy złotych lekko - tłumaczy pracodawca.
Turystów w Świnoujściu z miesiąca na miesiąc przybywa. Wysoki sezon oficjalnie wystartuje z początkiem wakacji.
Edycja tekstu: Kamila Kozioł