Choć kalendarzowe lato w pełni, to w tym roku wyjątkowo szybko w lasach pojawiły się grzyby i to w obfitości.
Czy z lasu, czy z targowiska - warto sprawdzić czy grzyb jest bezpieczny.
- Kurka jest już od dawna, ale już powolutku pojawia się i podgrzybek. Pogoda sprzyja, bo było troszeczkę deszczów teraz - mówi Mariusz Janicki.
Aby cieszyć się smakiem dań z grzybów, należy przede wszystkim mieć pewność, że zebrane przez nas okazy są jadalne. - Jeśli nie jesteśmy pewni swoich zbiorów, warto skorzystać z porady specjalisty w wojewódzkiej lub powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Taka konsultacja jest bezpłatna. Jednak trzeba się na nią umówić wcześniej. Najlepiej telefonicznie - tłumaczy Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
Pamiętamy o tych zasadach, a będziemy mogli w pełni korzystać z sezonu grzybowego. Adresy i kontakty do stacji sanitarno-epidemiologicznych bez trudu można znaleźć w Internecie.
Autorka edycji: Joanna Chajdas
- Kurka jest już od dawna, ale już powolutku pojawia się i podgrzybek. Pogoda sprzyja, bo było troszeczkę deszczów teraz - mówi Mariusz Janicki.
Aby cieszyć się smakiem dań z grzybów, należy przede wszystkim mieć pewność, że zebrane przez nas okazy są jadalne. - Jeśli nie jesteśmy pewni swoich zbiorów, warto skorzystać z porady specjalisty w wojewódzkiej lub powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Taka konsultacja jest bezpłatna. Jednak trzeba się na nią umówić wcześniej. Najlepiej telefonicznie - tłumaczy Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
Pamiętamy o tych zasadach, a będziemy mogli w pełni korzystać z sezonu grzybowego. Adresy i kontakty do stacji sanitarno-epidemiologicznych bez trudu można znaleźć w Internecie.
Autorka edycji: Joanna Chajdas


Radio Szczecin