Grzyby najchętniej zbieramy sami, ale możemy je też kupić u ulicznych sprzedawców. Jeśli nie jesteśmy pewni swoich zakupów, pamiętajmy, że zawsze możemy poprosić o pokazanie atestu - a pomylić się nietrudno - co przyznają sprzedawcy na szczecińskich targowiskach.
Agnieszka Golisz z działu higieny żywności i żywienia szczecińskiego sanepidu tłumaczy, że każda partia grzybów powinna być wyposażona w odpowiedni atest sanepidu. - Grzyby świeże powinny posiadać atest wydany przez klasyfikatora grzybów świeżych, a na grzyby suszone jest wydawany przez grzyboznawcę na grzyby suszone.
Jeżeli sami wybieramy się na grzybobranie, swoje zbiory możemy zabrać do najbliższej stacji sanepidu. Tam eksperci za darmo je przebadają i powiedzą, czy nadają się one do spożycia.
Edycja tekstu: Kamila Kozioł


Radio Szczecin