Do Wigilii jeszcze tylko osiem dni - pęd życia sprawia, że tysiące Polaków w dobie nadmiaru obowiązków rezygnuje z domowych przygotowań tradycyjnych potraw świątecznych.
Zdaniem szczecińskiego szefa Kulinarnego Atelier i uczestnika programu MasterChef - Leszka Wodnickiego po pierwsze nie wszystkie potrawy muszą pojawić się tego dnia na stole, a po drugie, są takie, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim smacznie.
Tak jest choćby w przypadku czerwonego barszczu. Aby go przygotować na Wigilię należy wcześniej zrobić odpowiedni zakwas.
- Są różne sposoby; jedni obierają, drudzy nie... Ja natomiast obieram, do tego jest sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do słoika i ten zakwas naprawdę nam się zrobi - instruował.
Ugotowanie zupy w Wigilię to już tylko "bułka z masłem".
- Zawsze buraki, warzywa do barszczu wigilijnego przesmażam na maśle z oliwą, "podkręcam" aromat i potem dodaję płyn i zakwas... To wszystko jest naprawdę łatwe do zrobienia - przekonuje Wodnicki.
Potrawy wigilijne to tradycyjne dania postne. W zależności od regionu na stole zwykło się się stawiać 12 różnych potraw. Każda z nich ma symbolizować szczęście przez cały rok.
Edycja tekstu: Jacek Rujna
Tak jest choćby w przypadku czerwonego barszczu. Aby go przygotować na Wigilię należy wcześniej zrobić odpowiedni zakwas.
- Są różne sposoby; jedni obierają, drudzy nie... Ja natomiast obieram, do tego jest sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do słoika i ten zakwas naprawdę nam się zrobi - instruował.
Ugotowanie zupy w Wigilię to już tylko "bułka z masłem".
- Zawsze buraki, warzywa do barszczu wigilijnego przesmażam na maśle z oliwą, "podkręcam" aromat i potem dodaję płyn i zakwas... To wszystko jest naprawdę łatwe do zrobienia - przekonuje Wodnicki.
Potrawy wigilijne to tradycyjne dania postne. W zależności od regionu na stole zwykło się się stawiać 12 różnych potraw. Każda z nich ma symbolizować szczęście przez cały rok.
Edycja tekstu: Jacek Rujna


Radio Szczecin