Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Fot. Krzysztof Żyto
Potrawy z dyni w różnej postaci - zupa dyniowa i konfitury, a także inne specjały prosto z wiejskiej kuchni zawładnęły Morzyczynem i Zieleniewem podczas 22. edycji Jarmarku Wsi Zachodniopomorskiej "Złota Dynia".
W dwudniowym jarmarku bierze udział 200 wystawców. Dorodne okazy dyni można podziwiać przy stoiskach promenady nad Miedwiem. Duże emocje wśród widzów i wystawców budzi również konkurs na największą dynię tego sezonu.

Alina Moryl z Koła Gospodyń Wiejskich Morzyczyn-Zieleniewo zapewnia, że goście mogą doświadczyć wszystkiego, co na wsi najlepsze.

- Oprócz tych wspaniałych ludzi, także ich produkty, wyroby, rękodzieło, będzie cała gama różnych dyń: od ozdobnych kończąc na tych do spożycia. Na pewno będzie dużo przetworów - zachwala p. Alina.

Natomiast wybór największej dyni poprzedzą drobiazgowe pomiary wybranych okazów. Waga ubiegłorocznej rekordzistki wyniosła prawie pół tony.

- Oprócz największej dyni można też przynieść ciekawą dynię, bo jest konkurs na najciekawszy okaz ogrodowy. Podczas jarmarku będzie prowadzona zbiórka na leczenie Adasia Orlika, bo on jest od nas - zaznaczyła.

Goście jarmarku wesprzeć mogą konto leczenia Adasia przez cały dyniowy weekend nad Miedwiem.
Relacja Marka Synowieckiego [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty