Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent, m.in. z powodu cen. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent, m.in. z powodu cen. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dwanaście piekarni splajtowało w ciągu ostatnich dwóch lat w Szczecinie. Zakłady nie wytrzymują konkurencji z hipermarketami, gdzie chleb i bułki kosztują o połowę mniej.
W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent, m.in. z powodu cen.

- Chleb z piekarni, taki na zakwasie, smakuje lepiej, ale jest droższy - mówią szczecinianie. - W markecie kosztuje np. 1,19, a w piekarni 2,70 zł.

- Dziennie sprzedajemy ok. 5 tysięcy bułek, które są mrożone. W tym pieczywie jest troszkę chemii. Wiadomo jak jest z mrożonkami. Chodzi o to, aby szybko zrobić, sprzedać i zarobić - powiedział nam anonimowo pracownik piekarni w jednym z hipermarketów.

Leszek Płonka, starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych, jeszcze parę lat temu produkował w swojej piekarni ok. 50 tysięcy bułek na dobę. Teraz to zaledwie 7 tysięcy.

- W hipermarketach pieczywo jest o ok. 40 proc. tańsze. W ciągu dwóch lat zamknęło się w Szczecinie mniej więcej 12 zakładów.

Specjaliści branży szacują, że w tym roku upadnie od 250 do 300 piekarni.
Relacja Anny Łukaszek.
Realizacja: Mateusz Żegliński [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty