Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Może być tradycyjny w oleju lub śmietanie, ale również z buraczkami czy grzybami. Jedno jest pewne, śledzia nie może dziś zabraknąć na naszych stołach. Bo ostatni dzień karnawału to tradycyjny śledzik.
W zależności od regionu kraju, ostatki bywają nazywane mięsopustem, podkoziołkiem lub śledzikiem.

Ta ryba ma bardzo długą historię w polskiej kuchni i każdy powinien dziś ją zjeść - mówi Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.

- Przypuszczam, że co najmniej około tysiąca lat. I śledź nadal jest najczęściej i najwięcej jedzoną rybą w Europie. Są Ostatki, kojarzone ze śledziem - mówi Buławski.

Śledzik jest ostatnim dniem karnawału i hucznych zabaw. Poprzedza Środę Popielcową, która rozpoczyna Wielki Post.

Słowo "karnawał" pochodzi od włoskich słów "carne vale", zaczerpniętych z łaciny, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "pożegnanie mięsa". Tradycja urządzania hucznych zabaw przed nadchodzącym postem, czyli okresem wstrzemięźliwości, pojawiła się w średniowieczu.

W dawnej Polsce, zarówno lud wiejski, jak i szlachta w ten sposób chcieli wynagrodzić sobie czekający ich sześciotygodniowy okres, zakazujący posiłków mięsnych, a także hulanek i wesel.

Współcześnie, najbardziej widowiskowe karnawały odbywają się w Rio De Janeiro oraz w Wenecji. Podobne imprezy są organizowane także na Wyspach Kanaryjskich, w Niemczech i w Londynie, gdzie Notting Hill Carnival jest drugą co do wielkości imprezą po Rio, pod względem liczby odwiedzających go turystów.

Ostatni dzień karnawału na świecie jest nazywany często Mardi Gras, to znaczy "Tłusty Wtorek". Nazwa ta jest popularna w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie święto określa się też jako "Pancake Tuesday", czyli "Naleśnikowy Wtorek", a także w Europie i Ameryce Łacińskiej. W Wielkiej Brytanii oraz Irlandii ostatki noszą też nazwę "Shrove Tuesday", a w Niemczech - "Fasnacht".
Ta ryba ma bardzo długą historię w polskiej kuchni i każdy powinien dziś ją zjeść - mówi Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty