Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz

Realizacja: Maciej Papke [Radio Szczecin]
Za tydzień Wielkanoc, czas nastawić domowy zakwas na żurek. Jak to zrobić, zdradza Leszek Wodnicki z Kulinarnego Atelier.
- Zróbmy domowy zakwas, nie kupujmy go w tym roku. Sami go przygotujemy. Wsypujemy mąkę do naczynia, dodajemy 6-7 ząbków czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy to ciepłą wodą i wszystko należy dokładnie wymieszać. Tajemnicą dobrego zakwasu jest skórka chleba razowego. Na wierzch położymy skórkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. I po 3-4 dniach taki zakwas jest gotowy - tłumaczy Leszek Wodnicki.

Oprócz przepisu na zakwas, Leszek Wodnicki zdradza także swój pomysł na świąteczny żur na pieczonych kościach. Film oraz przepis do pobrania znajdziecie w tym newsie, a więcej o przepisie po godzinie 12. w "Aktywnej Sobocie".
ŻUR WIELKANOCNY - przepis do pobrania
Za tydzień Wielkanoc, czas nastawić domowy zakwas na żurek. Jak to zrobić, zdradza Leszek Wodnicki z Kulinarnego Atelier.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty