Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]
Pieczone z solą i masłem smakowały najlepiej - tak uważają uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych nr 1 w Szczecinie. To kolejny rok, kiedy obchodzono tam Święto Pieczonego Ziemniaka.
Oprócz wspólnego pieczenia kartofli na ognisku, były też zabawy sportowe i pokaz jesiennej mody.

- Pokaz mody jesiennej. Byłem przebrany za króla, bo święto ziemniaka. - Po ziemniaki. - Pieczona pyra, z dużą ilością soli i masełkiem. - Z kotletem. - Troszkę soli, będzie smaczniejsze - mówią dzieci.

- Większość dzieci sama sobie te stroje wymyśliła. Niektórzy długo siedzieli i pracowali, żeby obkleić pięknie parasole, czy kropelki deszczu do nich zrobić. A później mamy pieczone ziemniaczki w ognisku. Idę po pyrę - mówi Eliza Lejkowska, nauczycielka Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

W święcie ziemniaka udział wzięło prawie 50 uczniów. Samo warzywo na stoły Europy trafiło w XVI wieku z Peru.

Edycja tekstu: Michał Król
Relacja Weroniki Łyczywek.
Relacja Weroniki Łyczywek z programu "Tematy i Muzyka".
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty