Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

fot. PAP/Piotr Polak
fot. PAP/Piotr Polak
fot. PAP/Piotr Polak
fot. PAP/Piotr Polak
W tym roku dożynki odbywają się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Swoje produkty prezentuje tutaj prawie 90 wystawców z całej Polski.
Można nie tylko skosztować regionalnych produktów, ale też wziąć udział w warsztatach rękodzieła czy ubijania masła. Na scenie występy zespołów ludowych i znanych polskich wykonawców.

Zainteresowanie dożynkami jest ogromne. - Co najbardziej smakuje? Sękacz, wypiekany naszą tradycyjną metodą. Pierogi mamy w trzech wersjach - z fasolą i ziemniakami, z kaszą gryczaną, z serem i miętą. Są pycha ze śmietaną, tak na słodko. - Wyplatamy kosze, trzeba więc pilnować się, żeby nie zgubić wzoru, bo jak się źle zacznie, to później krzywo wychodzi - mówią uczestnicy i wystawcy.

Po raz pierwszy dożynki w Spale zorganizowano w 1927 roku, decyzją prezydenta Ignacego Mościckiego.

Autorka edycji: Joanna Chajdas
- Co najbardziej smakuje? Sękacz, wypiekany naszą tradycyjną metodą. Pierogi mamy w trzech wersjach - z fasolą i ziemniakami, z kaszą gryczaną, z serem i miętą. Są pycha ze śmietaną, tak na słodko. - Wyplatamy kosze, trzeba więc pilnować się, żeby nie zgubić wzoru, bo jak się źle zacznie, to później krzywo wychodzi - mówią uczestnicy i wystawcy.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty