Presja inflacyjna stopniowo się zmniejsza, a w najbliższych kwartałach inflacja będzie utrzymywać się w okolicach celu NBP - uważają analitycy Credit Agricole. Ich zdaniem, w pierwszym kwartale 2026 r. Rada Polityki Pieniężnej może dokonać obniżki stóp procentowych o 25 punktów bazowych.
W poniedziałek Główny Urząd Statystyczny zrewidował listopadową inflację CPI z 2,4 proc. r/r do 2,5 proc. r/r. Ceny towarów wzrosły w ubiegłym miesiącu o 1,4 proc. r/r, a usług o 5,3 proc. r/r, wobec odpowiednio 1,7 proc. r/r i 5,6 proc. r/r w październiku.
Analitycy banku Credit Agricole komentując te dane zwrócili uwagę na czwarty z rzędu spadek dynamiki cen usług do 5,3 proc. rok do roku w listopadzie wobec 5,6 proc. w październiku.
- Tym samym, choć tempo wzrostu cen usług nadal znacząco przewyższa tempo wzrostu cen towarów (1,4 proc. r/r w listopadzie), jego obniżenie sygnalizuje – wraz ze spadkiem inflacji bazowej – stopniowe zmniejszenie presji inflacyjnej - podkreślili analitycy.
Oczekują oni, że w kolejnych kwartałach inflacja ogółem kształtować będzie się w pobliżu celu Narodowego Banku Polskiego wynoszącego 2,5 proc. +/- 1 punkt procentowy. Według ekspertów w IV kwartale 2026 r. inflacja przyspieszy do 3,3 proc., co wynikać będzie z efektów niskiej bazy dla cen żywności i paliw.
- Ze względu na prognozowaną przez nas perspektywę przejściowego spadku inflacji poniżej celu inflacyjnego w I kw. 2026 r. (lokalne minimum równe 2,1 proc. w lutym) podtrzymujemy nasz scenariusz, zgodnie z którym RPP dokona jeszcze jednej obniżki stóp procentowych o 25 pb w I kw. 2026 r. Tym samym stopa referencyjna osiągnie swój docelowy poziom równy 3,75 proc. Ważnym czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku inflacji była niższa dynamika cen w kategorii »żywność i napoje bezalkoholowe« (2,7 proc. w listopadzie wobec 3,4 proc. w październiku) - ocenili analitycy Credit Agricole.
- W tej kategorii, do obniżenia dynamiki, najbardziej przyczyniły się: ceny owoców i warzyw, co jest wynikiem klęski urodzaju; masła, z powodu nadprodukcji mleka wśród jego głównych światowych eksporterów oraz mięsa. Przeciwny wpływ na inflację ogółem miała natomiast wyższa dynamika cen w kategorii „nośniki energii” (2,7 proc. wobec 2,6 proc.). „Warto zwrócić uwagę, że podwyżka cen ciepła systemowego obserwowana po ich odmrożeniu w połowie br. była do tej pory ograniczona (0,1 proc. m/m w listopadzie oraz łącznie 3,7 proc. od września) - dodali przedstawiciele banku.
Credit Agricole szacuje, że inflacja bazowa w listopadzie wyniosła 2,7 proc. rdr wobec 3 proc. w październiku, tym samym kształtując się na najniższym poziomie od listopada 2019 r. Miały się do tego przyczynić - zdaniem ekspertów - niższa dynamika cen w kategoriach „łączność”, „odzież i obuwie” oraz „wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego”.
Analitycy banku Credit Agricole komentując te dane zwrócili uwagę na czwarty z rzędu spadek dynamiki cen usług do 5,3 proc. rok do roku w listopadzie wobec 5,6 proc. w październiku.
- Tym samym, choć tempo wzrostu cen usług nadal znacząco przewyższa tempo wzrostu cen towarów (1,4 proc. r/r w listopadzie), jego obniżenie sygnalizuje – wraz ze spadkiem inflacji bazowej – stopniowe zmniejszenie presji inflacyjnej - podkreślili analitycy.
Oczekują oni, że w kolejnych kwartałach inflacja ogółem kształtować będzie się w pobliżu celu Narodowego Banku Polskiego wynoszącego 2,5 proc. +/- 1 punkt procentowy. Według ekspertów w IV kwartale 2026 r. inflacja przyspieszy do 3,3 proc., co wynikać będzie z efektów niskiej bazy dla cen żywności i paliw.
- Ze względu na prognozowaną przez nas perspektywę przejściowego spadku inflacji poniżej celu inflacyjnego w I kw. 2026 r. (lokalne minimum równe 2,1 proc. w lutym) podtrzymujemy nasz scenariusz, zgodnie z którym RPP dokona jeszcze jednej obniżki stóp procentowych o 25 pb w I kw. 2026 r. Tym samym stopa referencyjna osiągnie swój docelowy poziom równy 3,75 proc. Ważnym czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku inflacji była niższa dynamika cen w kategorii »żywność i napoje bezalkoholowe« (2,7 proc. w listopadzie wobec 3,4 proc. w październiku) - ocenili analitycy Credit Agricole.
- W tej kategorii, do obniżenia dynamiki, najbardziej przyczyniły się: ceny owoców i warzyw, co jest wynikiem klęski urodzaju; masła, z powodu nadprodukcji mleka wśród jego głównych światowych eksporterów oraz mięsa. Przeciwny wpływ na inflację ogółem miała natomiast wyższa dynamika cen w kategorii „nośniki energii” (2,7 proc. wobec 2,6 proc.). „Warto zwrócić uwagę, że podwyżka cen ciepła systemowego obserwowana po ich odmrożeniu w połowie br. była do tej pory ograniczona (0,1 proc. m/m w listopadzie oraz łącznie 3,7 proc. od września) - dodali przedstawiciele banku.
Credit Agricole szacuje, że inflacja bazowa w listopadzie wyniosła 2,7 proc. rdr wobec 3 proc. w październiku, tym samym kształtując się na najniższym poziomie od listopada 2019 r. Miały się do tego przyczynić - zdaniem ekspertów - niższa dynamika cen w kategoriach „łączność”, „odzież i obuwie” oraz „wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego”.
Edycja tekstu: Natalia Chodań


Radio Szczecin