Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Podpłomyki, chlebki pasterskie i słowiański napitek - oczywiście bezalkoholowy. Tego i wielu innych rzeczy można skosztować w Wolinie na Festiwalu Słowian i Wikingów.
Rekonstruktorzy z całej Europy w słowiańskiej wiosce pokazują nie tylko, jak w średniowieczu walczono, ubierano się i mieszkano, ale także jak gotowano.

- Właśnie odstałyśmy długo w kolejce, żeby zjeść podpłomyki. Smaczne były. - Skusiłem się na chleb pasterski. - To jest nasz pierwszy posiłek tutaj, ale zachęciła nas długa kolejka. - Przyciąga zapach, który wychodzi prosto z pieca, delikatnie przypieczona mąka, a ogień jest najlepszą przyprawą - mówią odwiedzający festiwal.

- Rozwałkowuję bardzo cienko ciasto na zakwasie. To jest takie same jak na chleb. I za chwilę będziemy go wkładać do pieca. 3-4 minuty i chleb pasterski będzie gotowy - mówi piekarz.

Festiwal zakończy się w niedzielę wieczorem.

Edycja tekstu: Michał Król
Relacja Joanny Maraszek.
Relacja Joanny Maraszek z audycji "Tematy i Muzyka" [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty