Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Od rana w Wielką Sobotę szczecinianie święcą w kościołach pokarmy, które potem spożyją podczas wielkanocnego śniadania. Już o godzinie 9 wierni z koszyczkami przyszli do parafii pod wezwaniem świętego Dominika.
W wielkanocnych koszykach mają przede wszystkim: jajka, wędliny, pieczywo oraz sól.

- Panie Jezu Chryste, Ty dzień przed męką i śmiercią poleciłeś uczniom przygotować paschalną wieczerzę. Pobłogosław to mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli na pamiątkę Baranka Paschalnego, i świątecznych potraw, jakie spożyłeś z apostołami podczas ostatniej wieczerzy - mówił podczas święcenia dominikanin Łukasz Detmer.

- To co wpoili nam rodzice, przekazujemy teraz swoim dzieciom i wnukom. Chcemy, żeby to zapamiętali i robili to samo, co nasi dziadkowie i pradziadkowie - przyznawali wierni.

Chrześcijańska tradycja błogosławieństwa pokarmów wywodzi się z VIII wieku, chociaż praktyka tego obrzędu w Polsce sięga XIV stulecia.
Relacja Tomasza Duklanowskiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty