Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  autopromocja  
Zobacz

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Typowy posiłek w upalny dzień na plaży - czyli kanapka z żółtym serem - może przynieść więcej szkody niż pożytku - przypominają specjaliści w dziedzinie żywienia.
Pod wpływem wysokich temperatur w serach czy wędlinach szybciej namnażają się bakterie, które mogą doprowadzić do zatruć i problemów żołądkowych.

Dr Alicja Ponder z Instytutu Nauk o Żywieniu SGGW radzi, co najlepiej sprawdzi się w kanapce na plaży.

- Lepiej nie wkładać do takiej kanapki mięsa. Mięso może się szybko zepsuć; tak samo - sery. Szybko może się tam coś w wysokiej temperaturze rozwinąć i ser się po prostu rozpuści. Więc: kanapka z humusem, z dużą ilością warzyw... - zaordynowała.

Kanapki najlepiej zapakować w folię aluminiową czy torbę śniadaniową, a następnie w torbę termiczną.
- Lepiej nie wkładać do takiej kanapki mięsa. Mięso może się szybko zepsuć; tak samo - sery. Szybko może się tam coś w wysokiej temperaturze rozwinąć i ser się po prostu rozpuści. Więc: kanapka z humusem, z dużą ilością warzyw... - zaordynowała.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Archiwum informacji

poniedziałek31wtorek01środa02czwartek03piątek04sobota05niedziela06poniedziałek07wtorek08środa09czwartek10piątek11sobota12niedziela13poniedziałek14wtorek15środa16czwartek17piątek18sobota19niedziela20poniedziałek21wtorek22środa23czwartek24piątek25sobota26niedziela27poniedziałek28wtorek29środa30czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty