Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie chcą zrobić użytek z małych ryb, tak żeby trafiały na nasze talerze, a nie były przerabiane na pasze.
Okazuje się, że mały szprot i śledź z Bałtyku jest cenniejszy w wartości odżywcze dla człowieka niż atlantycki łosoś hodowlany.
Nad sposobami przetwarzania śledzia i szprota, które ze względu na swoje małe rozmiary nie trafiają do konsumpcji, popracuje zespół profesora Mariusza Szymczaka - informuje Emilia Kujawa, rzecznik prasowy ZUT.
- Badacze ZUT-u opracują technologię szybszego marynowania mięsa ryby, która jednocześnie poprawi jego smak, pozostawiając zdatnym do spożycia dłużej. To marynowanie i solenie ryb z dodatkiem enzymów rybnych pozyskiwanych autorskimi metodami, odbędzie się z zastosowaniem między innymi ultradźwięków i indukowanego pola magnetycznego - mówi Kujawa.
W badaniach biorą też udział naukowcy ze Skandynawii. Opracują m.in. innowacyjną linię do cięcia i filetowania małych ryb. Swoje prace rozpoczęli 1 czerwca i potrwają trzy lata.
Nad sposobami przetwarzania śledzia i szprota, które ze względu na swoje małe rozmiary nie trafiają do konsumpcji, popracuje zespół profesora Mariusza Szymczaka - informuje Emilia Kujawa, rzecznik prasowy ZUT.
- Badacze ZUT-u opracują technologię szybszego marynowania mięsa ryby, która jednocześnie poprawi jego smak, pozostawiając zdatnym do spożycia dłużej. To marynowanie i solenie ryb z dodatkiem enzymów rybnych pozyskiwanych autorskimi metodami, odbędzie się z zastosowaniem między innymi ultradźwięków i indukowanego pola magnetycznego - mówi Kujawa.
W badaniach biorą też udział naukowcy ze Skandynawii. Opracują m.in. innowacyjną linię do cięcia i filetowania małych ryb. Swoje prace rozpoczęli 1 czerwca i potrwają trzy lata.