Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Polscy senatorowie pracują nad projektem ustawy, dzięki której uda się - zamiast marnować - przekazać nadwyżki żywności potrzebującym.
Projekt nakazuje sklepom przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pożytku publicznego. Dotyczy to dyskontów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych. W razie złamania tego przepisu, sieci będą musiały zapłacić karę - 10 groszy za każdy kilogram marnowanej żywności.

Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności wskazuje, że część dyskontów współpracuje już z organizacjami pożytku publicznego, jego zdaniem warto usankcjonować takie działania.

- Gdybyśmy zlikwidowali zjawisko marnowania żywności, gdybyśmy prawidłowo gospodarowali tą żywnością, nie byłoby w Polsce osób żyjących w ubóstwie. Żywności starczyłoby na wykarmienie ich - podkreśla Borowski.

Na razie ustawa jest na wstępnym etapie przygotowywania. Według danych Eurostatu w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie, z czego dwa miliony wyrzucamy w domach. Najczęściej: pieczywo, owoce i wędliny.
Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności wskazuje, że część dyskontów współpracuje już z organizacjami pożytku publicznego, jego zdaniem warto usankcjonować takie działania.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty