Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Dla znakomitej większości ludzi gluten jest bezpieczny i - jak piszą naukowcy - nie ma żadnych danych wskazujących, że zmniejszenie spożycia glutenu pozytywnie wpływa na zdrowie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Dla znakomitej większości ludzi gluten jest bezpieczny i - jak piszą naukowcy - nie ma żadnych danych wskazujących, że zmniejszenie spożycia glutenu pozytywnie wpływa na zdrowie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Tak twierdzą eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, którzy biorą udział w spotkaniu naukowym Towarzystwa, w amerykańskim mieście Portland.
Naukowcy obserwowali prawie 200 tys. ludzi przez 30 lat. Ci, którzy spożywali najwięcej glutenu mieli o 13% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, niż ci, którzy spożywali go najmniej, czyli poniżej czterech gramów dziennie.

Zdaniem autorów badań kluczowy jest tu błonnik: jest on znaną substancją, która chroni przed cukrzycą, a ten, kto je mniej glutenu ten przy okazji zwykle ogranicza spożycie błonnika. Autorzy badań przypominają, że gluten jest nietolerowany tylko przez niewielką grupę osób chorych na celiakię.

Dla znakomitej większości ludzi jest bezpieczny i - jak piszą naukowcy - nie ma żadnych danych wskazujących, że zmniejszenie spożycia glutenu pozytywnie wpływa na zdrowie.
Relacja Rafała Motriuka (IAR)

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty